Wijnproeven? Deze 10 begrippen moet je kennen

Wijn omschrijven: dat kan nog een hele klus zijn. Benoem je de wijn termen vanuit jouw eigen, persoonlijke smaak of gebruik je de wijn termen vanuit een objectieve blik? In deze blog vertellen we jou de basisbegrippen die vaak worden gebruikt bij het proeven van wijn. Dit lijstje is voor de wijnliefhebbers die net een stapje verder willen gaan.

Begrip 1: Afdronk

Als iemand het heeft over de afdronk van de wijn, dan gaat het over de tijd dat de smaak van de wijn in de mond blijft hangen. Hoe langer deze smaak blijft hangen, des te beter de afdronk is. We spreken over een lange afdronk vanaf een seconden of zes.

Begrip 2: Aroma

Wijn bevat vaak vele geuren. Deze geuren worden de aroma van de wijn genoemd.

Begrip 3: Balans

Het is belangrijk dat een wijn in balans is, wat wordt hiermee bedoeld? Een witte wijn met houtrijping is heerlijk, maar wel als deze wijn in balans is met de zuren en het fruit. Als beide smaken in balans zijn, overheerst er niets en is de combinatie van de smaken goed.

Begrip 4: Filmend

Is een wijn vol van smaak en romig in de mond, dan wordt deze wijn filmend genoemd.

Begrip 5: Kurk

Als een wijn kurk bevat, is dit geen goed teken. De wijn ruikt dan muf. De mate van kurk in de wijn kan erg verschillen, hierdoor kan het soms lastig zijn om kurk te proeven.

Begrip 6: Nerveus

Is een wijn nerveus, dan heeft de wijn veel smaak en een flinke maar fijne zuurgraad.

Begrip 7: Primaire aroma’s

Elk druivenras heeft zijn eigen aromakenmerken. De primaire aroma’s gaan over de geur van de druivenrassen. Er zijn vier primaire aroma’s: fruit, groente, kruiden en bloemen.

Begrip 8: Rond

Wanneer een wijn rond is, is deze soepel en vrij van scherpe randjes. De wijn proeft dan vaak zacht in de mond.

Begrip 9: Secundaire aroma’s

De secundaire aroma’s gaan over de wijnbereiding. Deze geuren hebben te maken met onder andere het gistingsproces en zijn vaak eenvoudiger te herkennen dan primaire aroma’s.

Begrip 10: Sulfiet

25Sulfiet kan je proeven, maar dit hoeft niet. Sulfiet zorgt ervoor dat wijn langere tijd bewaard kan worden. Wil je meer weten over sulfiet? Binnenkort schrijven we een blog waar we uitgebreid ingaan op de werking van sulfiet. Houd onze pagina dus in de gaten.

Alle informatie over wijnen bij Wijnbroeders

Ben jij geïnteresseerd in wijnen en wil je hier graag zoveel als mogelijk over weten? Houd dan de blogs van Wijnbroeders in de gaten. Hier vertellen wij alles over wijnen, wijnglazen, kleuren, smaken en stoffen. Ben jij benieuwd waar wij nog meer over geschreven hebben? Kijk dan snel op onze blogpagina.