Champagne sabreren: zo moet het

Champagne, het perfecte drankje om mee te proosten als er iets te vieren valt. Zeer geliefd tijdens de feestdagen, maar ook op andere bijzondere gelegenheden komt de champagne geregeld terug. Hoe mooi zou het zijn als jij een fles champagne kan sabreren? Daar maak je ongetwijfeld indruk mee. Maar wat is sabreren eigenlijk?

Wat is sabreren?

Sabreren is een traditionele manier om een champagnefles te openen. Met een sabel wordt de kop van de fles, inclusief de kurk, eraf geslagen.

Waar komt sabreren vandaan?

Sabreren is ontstaan in het begin van de 19e eeuw in de tijd van Napoleon. Napoleon was dan wel een kleine man, maar zijn liefde voor champagne was groot. Tijdens een van zijn tochten zou de eerste fles champagne gesabreerd zijn, om een overwinning te vieren.

Leren champagne sabreren

Wat is nu de beste manier van champagne sabreren? Een goede sabreur morst nauwelijks tot niet. Het topje van de hals wordt, inclusief kurk, in een perfecte snede van de fles geslagen. Wil jij champagne sabreren leren, volg dan de volgende 7 stappen:

  1. Zorg dat de champagne de juiste temperatuur bevat: 6 graden. Is de fles te warm dan kan deze exploderen, is de fles te koud dan kan de fles splinteren tijdens het sabreren
  2. Verwijder de folie rondom de champagne
  3. Verwijder vervolgens het muselet
  4. Pak een goede champagnesabel erbij. Deze is juist niet scherp, maar bot.
  5. Houd de champagne voor de neus vast in een schuine hoek. Plaats je duim in de ziel (holle bodem) en gebruik gestrekte hand.
  6. Controleer of alle folie en lijmresten weg zijn door met de sabel langs de fles te glijden. Zoek daarna de lasnaad op waarlangs je de sabel laat glijden in een hoek van 30 graden.
  7. Nu gaat het gebeuren: glij in één vloeiende beweging met de sabel langs de fles. Maak de beweging helemaal af: stop niet bij de kop van de fles, maar laat je arm helemaal strekken.

Als je het goed hebt gedaan heb je nu een fles champagne gesabreerd! Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.

Meer weten over champagnes via Wijnbroeders

Ben jij ook zo’n champagne liefhebber en wil je hier graag meer over weten? Houd de blogs van Wijnbroeders goed in de gaten. Ben jij nog op zoek naar een mooie fles champagne? In de blog 6 champagnes voor een fantastisch oud & nieuw geven we 6 tips voor heerlijke champagnes. Deze zijn uiteraard ook erg smakelijk wanneer het geen oud & nieuw is!