Alles wat jij wilt weten over biologische wijnen

De biologische trend blijft zich voortzetten, zo ook in de wijnindustrie. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan biologische producten. Wil jij biologische wijn kopen maar wil je eerst weten wat biologische wijn nu precies is? Wat zijn de voordelen hiervan en hoe herken je een biologische wijn? Je leest het in deze blog.

Wat is biologische wijn?

Bij het maken van biologische wijn wordt er veel rekening gehouden met het milieu. Dit zie je voornamelijk terug in de bodem van de wijngaard: hier besteden wijnboeren van biologische wijnen veel aandacht aan. Zo gebruiken deze wijnboeren geen kunstmest. Ook wordt er geen tractor gebruikt, dit maakt de grond te compact. Biologische wijn wordt daarom altijd met de hand geoogst.

Wijnboeren van biologische wijnen maken zo min mogelijk gebruik van chemische ongediertebestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen. Komen de boeren toch eventuele problemen tegen, dan proberen zij een natuurlijke oplossing te bedenken. Wat voor natuurlijke oplossingen zijn dit?

  • Door het houden van schapen op de wijngaard wordt het onkruid in toom gehouden.
  • Door het kweken van bloemen worden nuttige vogels en insecten naar de wijngaard gelokt.

Wat zijn de voordelen van biologische wijn?

Voordeel 1: Biologische wijnen zijn vaak van hoge(re) kwaliteit. Wanneer een druif chemische beschermingsmiddelen bevat, hoeft deze druif minder hard te werken om gezond te blijven. Biologisch geteelde druiven bevatten deze middelen niet en moeten zelf harder werken om goed te blijven. Hierdoor is de kwaliteit van biologisch geteelde druiven vaak beter.

Voordeel 2: Biologische wijnen zijn over het algemeen beter voor jouw lichaam. Biologische wijnen bevatten namelijk minder sulfiet: de veroorzaker van eventuele hoofdpijn en/of misselijkheid. Hoe minder je van deze stof binnenkrijgt, des te beter dit is.

Voordeel 3: Biologische wijnen zijn beter voor het milieu. Er vindt nu namelijk geen bodem- en watervervuiling plaats én er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Hoe herken je biologische wijn?

Wanneer is een product nu echt biologisch? De organisatie Skal controleert hier streng op. Dit gebeurt in opdracht van het Miniserie van Economische Zaken. Als zij een biologische wijn goedkeuren, dan krijgt de wijn het Europese Biologische keurmerk op het etiket. Hoe herken je dit keurmerk? Het bevat een afbeelding van een blad dat gevormd wordt uit sterren. Zo weet jij tijdens de aankoop van een fles wijn dus altijd zeker of deze wel of niet biologisch geoogst is.

Biologische wijn kopen bij Wijnbroeders

Wil jij meer weten over de biologische wijnen die Wijnbroeders verkoopt? Bekijk dan eens ons ruime overzicht van biologische wijnen. Kies jij voor een biologische rode wijn, biologische witte wijn of liever voor een biologische rosé? Van de wijnen van Wijnbroeders geniet je ongetwijfeld. Wil je iemand graag wijnen cadeau doen? Bekijk dan eens onze wijnpakketten: de ideale manier om verschillende smaken te proberen.