Carmenère druivenras

Carmemère druivenras uit Chili is van oorsprong een druivenras uit Bordeaux. Het ras is daar echter aan het einde van de 19e eeuw geheel verdwenen door het toeslaan van Phylloxera Vastatrix, oftewel druifluis. Deze druif is nooit meer teruggekeerd op Europese bodem. Doordat Chili geheel Phylloxera vrij is, kan het Carmenère druivenras uitstekend gedijen in het uitmuntend constante klimaat van Chili. De druif geeft weinig rendement, maar wel wijnen met grote klasse. Chili boekt groot succes met Carmenère.

Carmenère of Merlot

De Merlot en de Carmenère zijn in Chili lang voor dezelfde druif aangezien. Ze stonden in de wijngaarden naast en door elkaar aangeplant. De wijnboeren hebben altijd gedacht dat men met twee klonen van Merlot te maken had. In 1994 deed de Franse druivendeskundige Michel Boursiquit onderzoek in de Chileense wijngaarden en herkende als zodanig de Carmenère. Het verschil tussen deze twee variëteiten zit in de bladvorming, de grootte van de druiven, de kleur van de jonge uitlopers (Merlot wit en de Carmenère roze/rood) en de twee tot drie weken langere rijpingstijd van de Carmenère. De wijnen van de Carmenère zijn, gul, rond en smaakvol.

Het klimaat

In een land als Chili met zo`n enorme lengte zien we veel verschillende klimaten. In het noorden heerst een woestijnklimaat, dat naar het zuiden toe geleidelijk overgaat in een steppenklimaat. De wijngebieden vanaf Santiago naar het zuiden hebben een mediterraan klimaat met neerslag in de wintermaanden en een periode van lange droogte gedurende de lente en de zomer. Tijdens de zomermaanden zakt `s nachts de temperatuur die overdag ruim boven de 30°C is met 15 tot 20°C. Door de sterke temperatuurdaling ontstaat er een uitstekend evenwicht tussen de intensieve fotosynthese overdag en de goede ontwikkeling van aroma`s tijdens de koele nachten.

 

2 reacties op “Carmenère druivenras

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.