Rosé maakt de zomer

Lichte roséwijnen zijn trendy. Sommige soorten zijn zo licht dat ze lijken op witte wijn. Vooral  de mousserende roséwijnen zijn in opkomst. Want wat is er nu feestelijker dan met een mooie gekoelde rosé op het terras zitten. Rosé en heerlijke zomerse salades gaan perfect samen, maar ook met visgerechten en wit vlees, het is echt genieten. Wijnbroeders heeft een scala aan verschillende rosés  van droog, zoet, fruitig en mousserend.

Rosé gebieden

De Zuid-Franse Provence is de gulle bron van de beste rosés ter wereld. Dit is niet zo gek als je weet dat ze in de Provence al ruim 2600 jaar wijn maken. Deze zonovergoten streek is nu nog steeds de grootste producent van rosé ter wereld. Ruim de helft van alle productie in de Provence is namelijk rosé. Van de totale hoeveelheid wijn die er wereldwijd geproduceerd wordt, is het aandeel rosé nog geen 10%. Frankrijk is de grootste producent in de wereld met bijna 24 miljoen hl in 2011. Dat is ruim een kwart van de totale wereldwijde productie. Daarnaast worden ook in Portugal, Duitsland en Spanje relatief veel roséwijnen geproduceerd. Ook veel andere wijnstreken in de wereld hebben naast rode en witte wijnen wel een rosévariant.

Hoe wordt rosé gemaakt?

  1. Het kort laten gisten van gekneusde blauwe druiven. Dit geschiedt net zo lang tot er voldoende kleurstoffen zijn opgelost om de toekomstige wijn roze te kleuren. Dot proces duurt tussen de 8 tot 24 uur. Het roze gekleurde sap laten aflopen en dit gedeelte zonder schillen en pitten verder laten vergisten. Deze methode, ook wel bloeden of saignée genaamd, wordt het meest toegepast.
  2. De blauwe druiven ontstelen en kneuzen. De massa een of twee dagen weken met schillen en pitten. De schillen geven een beetje van hun kleurstoffen af en zorgen voor een most met een lichtroze kleur. Na het persen het roze sap laten vergisten zoals bij droge witte wijn.
  3. Het samen laten vergisten van blauwe en witte druiven.
  4. Rosé de Pressurage (persrosé) is het resultaat van twee persingen. De eerste persing is vrijwel kleurloos, de tweede geeft lichtroze sap. Daarna laat men het geheel samen vergisten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.