Wijn en Spijs Informatie

Bij de wijnen die u bij ons online kunt bestellen hebben we een aantal wijn en spijs suggesties gegeven. Bij alle gerechten kan ook rekening gehouden worden met de sauzen, kruiden en groentes.

Wijn en spijs: contrast of harmonie?

Bij wijn en spijs combinaties is het belangrijk om uit te gaan van harmonie. Zoek naar overeenkomsten in het gerecht en de wijn en bepaal dan uw wijnkeuze. Een voorbeeld: neem een volle Shiraz bij een gegrilde biefstuk en een saus van rode wijn. Of drink bij een pittige, goed gerijpte geitenkaas een Riesling Kabinett. Soms wil men juist wèl voor een contrast kiezen; ineens iets heel anders, om het niet te zwaar of te eentonig te maken. Een voorbeeld: bij een vettig gerecht wordt vaak een Chardonnay geschonken. Een Sauvignon Blanc zou echter bij een zwaar gerecht juist kunnen zorgen voor een mooi tegenwicht. Nog een voorbeeld van zo’n contrast: bij een neutraal gerecht met een matige smaak kan juist eens een complexe wijn geschonken worden.

En verder: leg de lat niet te hoog, geniet van de wijn met de spijs, doe niet te ingewikkeld over de kleur van de wijn, experimenteer en ontdek uw eigen voorkeur.

Wijn en kaas

De verscheidenheid aan kaas is zo groot dat het onmogelijk is om een wijn te kiezen die bij een uitgebreid kaasassortiment past.

Uitgangspunten:

 • Ieder type kaas vraagt zijn eigen soort wijn
 • Meestal passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijnen
 • Pittige kazen vragen eerder een frisse wijn dan een stevige wijn
 • Niet te veel kazen op een kaasplankje maakt het makkelijker om hierbij een passende wijn te kiezen.
 • Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas.
 • Een overdosis hout in de wijn past niet goed bij kaas.
 • Bij erg zoute kazen past geen rode wijn
 • Bij twijfel neemt u een witte wijn

Algemeen:

 • Pittige blauwe kaas met zoete witte wijn
 • Milde blauwe kaas met een rode of zoete witte wijn
 • Witte korstkaas met een witte wijn
 • Gewassen korstkaas met zoete witte wijn
 • Half en harde kazen rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn
 • Verse kaas met witte wijn.

Wijn en chocolade

Vroeger combineerde men wijn en chocola nooit, omdat zowel wijn als chocolade zulke rijke en subtiele smaken hebben. Wijn en chocola kunnen echter verrassend goed bij elkaar passen als men enkele regels toepast: zo is het bijvoorbeeld beter om eerst de wijn te proeven en pas daarna de (bittere, pure) chocola. Een andere aanbeveling is, om bij bonbons en chocolade (-gerechten) een rode wijn met een laag tanninegehalte te schenken, bijvoorbeeld een Merlot. Bij romige, witte chocola kan witte, frisse en iets zoete wijn geschonken worden, bijvoorbeeld een Pinot Blanc. Krachtige rosé wijnen tot slot passen goed bij melkchocolade. Over het algemeen geldt dat wijn net zo zoet moet zijn als de chocolade; als dat niet is, dan zal de wijn al snel bitter of zurig smaken.

Wijn en vlees

Vlees en wijn….deze combinatie is zo logisch als wat. Als vlees en wijn samen op tafel staan, dan is het feest en dat is altijd al zo geweest. Zijn er dan geen regels om beide te combineren? Ja, een enkele leidraad is er vanwege de variëteiten aan zowel vleesgerechten al wijnen wel, maar op de een of andere manier is er altijd wel harmonie: als de wijn de aandacht vraagt, dan vormt het vleesgerecht vanzelf een mooie achtergrond en andersom.

Op deze plaats willen we toch een paar richtlijnen geven:

Bij vlees voorgerechten, wit vlees (kip, varken, kalf) en charcuterie past een lichte rode wijn met weinig tannine. Eventueel kan hier ook een niet-zoete, dus droge witte wijn gedronken worden. Bij gebraden vlees kunt u het best een niet te sterke rode wijn schenken. Bij vlees dat in een saus op tafel komt en wild past een wat krachtiger volle rode wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.