Chili

Chileense wijn

Chileense wijn heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Chili ligt aan de westkust van Zuid-Amerika. Geografische grenzen zoals de Altacama woestijn, het Andes gebergte, de Antarctica en de Stille Oceaan hebben Chileens wijnen altijd beschermd tegen schimmelziektes. Door de afwezigheid van deze gevaren worden hier de originele Europese wijnstokken aangeplant zonder dat ze geënt hoeven te worden. Dankzij deze geografische omstandigheden kunnen de wijngebieden van Chili tot de beste van de wereld worden gerekend.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Chileense wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, bezorging is gratis bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Chileense wijn kopen

Online Chileense wijn bestellen

Bent u op zoek naar Chileense wijn? Wijnbroeders heeft de mooiste wijnen uit Chili voor u geselecteerd.

Bekende wijnen

Het wijnhuis MontGras wordt gerund door de broers Herná en Eduardo Gras en hun zakenpartner Cristián Hartwig. Sinds de oprichting in 1993 specialiseert dit bedrijf zich in de productie van fijne kwaliteitswijnen. Ook het wijnhuis van Baron Phillippe de Rothschild Maipo Chile produceert prachtige Chileense wijnen van wijngaarden die in de beste valleien van Chili liggen. Zorgvuldig geselecteerde druiven van de beste percelen zijn de basis voor soepele en elegante wijnen, die met hun elegantie en raffinement het vakmanschap weergeven van de wijnmakers van Baron Phillippe de Rothschild.

Druiven

De belangrijkste Chileense druivenrassen, die samen goed zijn voor meer dan 60 procent van de oogst, zijn de blauwe Cabernet Sauvignon, Merlot en de witte Chardonnay, Sémillon en Sauvignon Blanc. De meeste Chileense wijnen zijn zogenaamde varietalwijnen: wijnen gemaakt van slechts één druivensoort. De wijnen zijn in hoge mate geïnspireerd door de Bordeauxwijnen, waarbij ook de herontdekte Carmenère (de specialiteit van Chili) graag wordt gebruikt, die vergelijkbaar is met een stevige Merlot. De Chileense wijnen worden gekenmerkt door een volle en sappige smaak.

Wijngebieden

In het noorden van Chili, in de Coquimbo regio werden in Valle del Elqui en Valle del Limari muskaatdruiven aangeplant. Dwars door dit noordelijk gelegen wijnbouwgebied stroomt de Aconcaguarivier. Dit gebied wordt de Aconcagua regio genoemd, naar de naam van de hoogste bergtop van de Andes, Aconcagua. De regio bestaat uit de wijngebieden Aconcagua, Casablanc vallei en de San Antonio Vallei. De Valle Central regio, ten westen van Santiago kent een aantal wijngebieden met een lange wijnbouwtraditie . Hiertoe behoren de Maipo Vallei waar weelderige complexe wijnen vandaan komen, de Rappe Vallei met zijn twee afzonderlijke valleien Cachapoal en Colchagua, de Curicó Vallei met rivieren die zorgen voor irrigatie van de wijnranken en de Maule Vallei met het grootste wijngebied van Chili. Er is een trend naar steeds mooiere en complexe wijnen. In het zuiden de Sur regio met de Itata vallei die voornamelijk wijn aanplant die voorziet in de eigen behoefte en de Bio-Bio Vallei bekend om zijn aromatische wijnen.

Geschiedenis van de Chileense wijn

Na de komst van de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw werden in de tweede helft van dezelfde eeuw wijnstokken in Chili aangeplant. Het eerste oogstjaar was in 1555. In het begin was de drank bedoeld voor de geestelijken, die voor hun kerkdiensten wijn nodig hadden. Al spoedig bleek dat de wijnstokken zich uitstekend aanpasten aan het Chileense klimaat. In de loop van de 19e eeuw werden Franse druivenvariëteiten in Chili ingevoerd door welvarende landeigenaren. Doordat de Europese wijngaarden werden vernietigd door schimmelziekte emigreerden bekwame Europese wijnmakers naar Chili. Het gevolg was dat er in 1877 veel export op gang kwam naar Europa en de Zuid-Amerikaanse markt. In de eerste decennia van de 20e eeuw kwam Chili en ook de Chileense wijnbouw in een crisis. Na 1980 zijn de successen van de Chileense wijnen spectaculair.