De lekkerste wijn bij visgerechten

Het combineren van de juiste wijn bij vis kan erg lastig zijn. De mogelijkheden van het aantal combinaties van wijn bij vis is oneindig, maar je wilt uiteraard wel dat het lekker smaakt. De smaak van de wijn mag de vis natuurlijk niet overtreffen en andersom ook niet. De smaak van de wijn in combinatie met vis moet in balans zijn. Om te zorgen dat er goede combinaties gemaakt kunnen worden van wijn en vis geven wij in deze blog een aantal goede tips.

Perfecte combinaties: welke wijn bij elke vis?

Het op de juiste manier combineren van wijn en vis is lastiger dan je denkt. Men zegt wel eens dat alleen witte wijn bij vis gedronken kan worden, maar deze regel gaat niet altijd op. Er zijn namelijk heel wat uitzonderingen. De wijnkeuze heeft te maken met de bereidingswijze, kruiden, bijgerecht en de vissoort. Hieronder zullen wij wat adviezen geven van lekkere wijnen die gedronken kunnen worden bij vette vis, magere vis, gefrituurde vis, vis voor op de BBQ en schaal-en schelpdieren.

Vette en magere vis

Vis kan worden onderverdeeld in vette en magere vis. Makreel en zalm zijn voorbeelden van vette vissoorten Kabeljauw en koolvis zijn de twee bekendste magere vissoorten. Bij magere vis is het vaak lekker om een witte wijn te drinken zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Magere vis heeft een subtiele smaak en structuur en daarom kan je beter een iets ingetogen wijn kiezen. Bij een vette vis kun je beter kiezen voor een wat stevigere wijn, bijvoorbeeld een lichte rode wijn zoals de Pinot Noir of Sangiovese. Daarnaast is het ook erg lekker om een Chardonnay of een rosé te drinken bij vette vis.

 

Gefrituurde vis

Wanneer je de vis frituurt heeft dit ook een grote invloed op de wijnkeuze. Frituren maakt de vis krokant en vet, daarom is het lekker om bij een gefrituurd visje voor Champagne, Cava of Prosecco te kiezen. Daarnaast kan er ook voor een frisse witte wijn worden gekozen, bijvoorbeeld de Barefoot Pinot Grigio.

BBQ  & Grill

Is de vis gegrild of gebarbecued, dan is het lekker om er een volle witte wijn bij te drinken. Een volle witte wijn past goed bij de BBQ omdat de vis vaak wat vettiger is. Denk aan een lekkere Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Heb je ook andere gerechten bij de BBQ kan je ook voor een rosé kiezen, een rosé past zowel bij vis als bij vlees.

Schaal- en schelpdieren

Ook hierbij passen verschillende soorten wijnen. Omdat mosselen een ziltige jodiumachtige smaak hebben is een droge fruitige wijn hierbij lekker. Kies bijvoorbeeld voor een Pinot Blanc of Pinot Gris. Heb je toch zin in oesters of kreeft, dan is het heel lekker om hier een Champagne bij te drinken.

Maak nu je wijn keuze!

Al met al is het niet zo makkelijk als wordt gezegd. Kies bij een magere vis voor een lichte witte wijn, en bij een vette vis een wat stevigere wijn. Bij de BBQ kies je voor een volle witte wijn of rosé, en bij schaal-en schelpdieren past een fruitige wijn of champagne. Met deze informatie kan je gaan genieten van de beste wijnen in combinatie met een heerlijke vis. Voor meer informatie of vragen over wijnen en vos of andere onderwerpen kun je terecht bij Wijnbroeders. Santé !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.