Wijn met kurk of schroefdop: wat is het verschil?

Tot een aantal jaar geleden was er maar één mogelijkheid als het aankwam op de dop voor een wijnfles: namelijk een kurk. Langzaam maar zeker zien we steeds vaker wijnen met een schroefdop of een synthetische kurk. Zwitserse producenten waren een van de eersten die voor hun witte wijnen voor de schroefdop kozen. In 2001 sloten ook Australië en Nieuw-Zeeland zich daarbij aan en vervolgens volgden steeds meer producenten dit voorbeeld. Inmiddels is de schroefdop dan ook niet meer weg te denken uit onze wijnconsumptie.

De voor- en nadelen van wijn met schroefdop

Maar wat zijn nu de voordelen van een schroefdop op een fles wijn? Allereerst kan er bij een schroefdop geen verontreiniging van de wijn plaatsvinden door het zogeheten TCA, iets wat bij een kurk wel in 2% tot 3% van de gevallen voorkomt. De wijn krijgt met een schroefdop dus nooit een muffe geur en smaak. Daarnaast is het voordeel van een schroefdop natuurlijk ook dat je de fles snel en gemakkelijk kunt openen en weer sluiten. Ook kun je de wijn zo beter bewaren en transporteren. Een schroefdop is ook goedkoper al is het wel zo dat je er een iets duurdere fles voor nodig hebt. Toch zijn er ook nadelen aan schroefdoppen te onderkennen. Wijn heeft nu eenmaal ook zuurstof nodig en bij een schroefdop wordt de inhoud van de fles hermetisch afgesloten. Er kan dan reductie ontstaan maar zolang je de wijn snel drinkt, is daar weinig risico op. Een ander nadeel van een schroefdop is dat het nog altijd een mindere uitstraling heeft en vaak gezien wordt als een goedkopere wijn (iets wat helemaal niet hoeft te kloppen natuurlijk!).

Is wijn met kurk beter?

Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt. Meestal wordt wijn die gemaakt is om te bewaren dus gebotteld met een kurk. Heb je een wijn die gemaakt is om vooral snel van te genieten en die fris en fruitig moet zijn, dan zit daar meestal een schroefdop op.

Wat heb je zelf het liefste?

Echte wijnliefhebbers zien bijna allemaal toch nog steeds het liefst een kurk. En als ze dan toch moeten kiezen voor wijn zonder authentieke kurk, dan kiezen ze vaak eerder voor een synthetische kurk. Hoe zit dat bij jou? Welke flesafsluiting geniet jouw voorkeur?