zuid-afrika

Witte wijn Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse witte wijnen

Omgeven door de Atlantische oceaan en de Indische Oceaan en in het binnenland door bergketens beschut, ligt één van de mooiste wijngebieden van de wereld, Kaap de Goede Hoop. Over een lengte van 800 k liggen 118.000 hectaren aan wijngaarden verspreid. De wijnbouw wordt bedreven op gevarieerde steenformaties van kiezels, zandsteen, graniet, grind tot en met leem en kalkafzetting. De wijngaarden bevinden zich in valleien, op hellingen en de laatste jaren zelfs op enkele honderden meters hoogte om te kunnen profiteren van de verscheidende microklimaten en de koelte die het bergachtig land te bieden heeft. De wijnstreken van de Kaap liggen tussen de 31 en 34 graden zuiderbreedte, op dezelfde afstand van de evenaar als de landen rond de Middellandse Zee.

Ontdek ons complete aanbod aan Zuid-Afrikaanse witte wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Zuid-Afrikaanse witte wijnen

Klimaat

Op de zuidwest Kaap gaan de Atlantische  en Indische Oceaan in elkaar over en wordt de temperatuur getemperd door een koude luchtstroom die vanaf de Zuidpool langs het westen van Afrika trekt. Hierdoor onstaat in de kaap een typisch Mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters, die bijna geheel vorstvrij zijn. Tijdens de winterperiode van mei tot augustus, valt er afhankelijk van de ligging van de wijnstreken tussen de 450 en 1000 mm regen. De klimatologische omstandigheden maken het land zeer geschikt voor het verbouwen van verschillende druivenrassen, zodat deze een optimaal resultaat geven.

Wijngebieden

Het bekendste gebied en tevens centrum van de Kaapse wijnbouw is Stellenbosch, bijgenaamd Eikestad vanwege de vele eikenbomen in de stad. Met een grote verscheidenheid aan wijnen, zowel wit als rood. Qua reputatie en bekendheid is Paarl een goede tweede en de eeuwige concurrent van Stellenbosch. Getuigen Stellenbosch en Paarl van het Hollandse verleden van de Kaap, in Franschhoek kun je dan weer de Franse sfeer opsnuiven, waar uitstekende witte wijnen worden geproduceerd evenals in Darling. De bovengenoemde gebieden liggen allemaal op korte afstand van Kaapstad. In de loop der tijd is de wijnbouw echter steeds verder uitgebreid naar het noorden, noordoosten en oosten. Ten noorden van Kaapstad gebeurde dat in gebieden als Swartland en Tulbagh, richting noordoosten en achter de bergen in de Breede Rivier vallei, Robertson en Worcester, en naar het oosten in het koele Walker Bay, pal aan zee.

Witte druiven

Verreweg de meest aangeplante druif, alias cultivar, in Zuid-Afrika is nog steeds de Chenin Blanc. Hij werd net als de muskaatdruif en de Colombar(d) aangeplant door nazaten van de Franse Hugenoten die zich eind 17e eeuw aan de Kaap vestigden. In het Afrikaans veranderde de naam Chenin in ‘steen’. Andere witte soorten die het aan de Kaap opmerkelijk goed doen zijn de nieuwkomers Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Verrassend goede wijnen worden ook gemaakt van Semillon en Riesling. Ooit was die druif goed voor ruim 90% van de totale Kaapse aanplant, nu is dat nog maar een fractie daarvan.

Bekende wijnhuizen

In het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw ligt Stellenbosch waar Jan du Preez in 1994 Leidersburg Wines is gestart. Door de kleinschaligheid van Leiderburg kan Du Preez, geholpen door zoon Marcel veel aandacht aan zijn druiven besteden en ervoor zorgen dat zij onder optimale omstandigheden geoogst worden. Het wijnhuis Boschendal bevindt zich in het Westkaapgebied van Zuid-Afrika. Het wijnhuis Boschendal begon al aan het eind van de 17e eeuw met het produceren van wijn. Boschendal ligt aan het begin van de Franschhoek,waar de Franse “Hugenoten” zich gevestigd hadden en zij hebben dan ook in 1865 dit wijnhuis opgericht. Tegenwoordig is Boschendal in handen van de Douglas Green Bellingham (DGB) coöperatie, maar zij zetten wel de tradities van Boschendal voort door rekening te houden met het culturele erfgoed dat Boschendal met zich meedraagt.