verenigde-staten

Witte wijn Verenigde Staten

Amerikaanse witte wijnen

Californië is gigantisch groot  en meet van noord naar zuid ongeveer 1100 km bij een breedte van 350 km en heeft een oppervlakte van bijna 200.000 ha aan wijngaarden. In deze staat, die een groot deel van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt, is er door de enorme afstanden een grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en liggingen van de wijngaarden.

Ontdek ons complete aanbod aan Amerikaanse witte wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Amerikaanse witte wijnen

Plagen van de Californische wijn

De geschiedenis van de Californische wijn lijkt een beetje op die van de Egyptische plagen. Niet kikkers en sprinkhanen belaagden de gewassen, maar gemene plantenziekten als meeldauw en phylloxera. Toen de wijnbouw eindelijk was hersteld, besloot de federale overheid tot de drooglegging. Hierdoor ging de wijnbouw opnieuw knock-out. Lang leek Californië niet in staat zijn enorme potentieel als wijnland te benutten. Eind 20ste eeuw veranderde dit. Dankzij nieuwe technologie en wetgeving groeide Californië ontzagwekkend snel uit tot de op drie na grootste wijnproducent ter wereld. Alleen Frankrijk, Italië en Spanje produceren tegenwoordig meer wijn dan Californië.

Wijngebieden

De staat Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. De totale aanplant van druiven in Californië bedraagt ongeveer 320.000 hectare. Niet alle druiven zijn bedoeld om wijn van te maken. De Central Valley is het belangrijkste wijnbouwgebied. Deze vruchtbare vallei beslaat een groot deel van Midden-Californië en ligt in de beschutting van bergketens in het oosten en westen. De rivieren zorgen hier voor voldoende water. Er komen vooral bulkwijnen vandaan. De meeste kwaliteitswijnen van Californië komen van de wijngaarden in het kustgebied, ten noorden en ten zuiden van San Francisco. De invloed van de zee zorgt hier voor neerslag en verkoeling, en veel interessante microklimaten. Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten komt wat het klimaat betreft overeen met die van Bourgogne en produceert verrassende wijnen. Dan heb je nog Washington State het meest noordwestelijke gebied en New York state na Californië de belangrijkste wijnproducerende staat met warme invloeden van de Atlantische Oceaan.

Witte druiven

Hoewel de witte rassen nu dus in de minderheid zijn, is de Chardonnay nog altijd het meest aangeplante witte druivenras. Naast de Chardonnay is er ook de aanplant van de Chenin Blanc, Riesling en Sauvignon Blanc. Ook de andere wijngebieden hebben naast de eerder genoemde rassen nog de witte druiven Sémillon, Gewürztraminer en Pinot Blanc.

Bekende wijnhuizen

Hayes Ranch wordt geproduceerd door het meer dan 125 jaar oude wijnbedrijf Wente Vineyards. Daarmee is het de oudste, nog in familiebezit zijnde wijnproducent van Californië. Bij dit bedrijf wordt door innovatieve techniek en door aandachtig werk in de wijngaarden gestreefd naar de hoogste kwaliteit.