spanje

Witte wijn Spanje

Spaanse witte wijnen

Spanje is een van de oudste en grootste wijnproducerende landen ter wereld. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Italië bleven de meeste Spaanse wijnen, met uitzondering van de Rioja’s, een goed bewaard geheim voor de rest van Europa en de wereld. Het is vooral na de toetreding tot de Europese Unie en de daaraan gekoppelde investeringen in kennis en technologie, dat Spaanse wijnen uit regio’s als Ribera del Duero, Navarra, Priorat, Toro en Valencia hun weg vonden naar de Europese consument. Vanaf de jaren 80 begonnen Spaanse wijnboeren volop het potentieel van hun vaak oude wijnstokken te gebruiken voor de productie van evenwichtige en gevarieerde wijnen die beter zijn afgestemd op ons smakenpallet. Sindsdien krijgen we een indrukwekkend en divers wijnaanbod uit Spanje waarin traditie, ervaring, oude wijnstokken, hand in hand gaan met moderne technologie. De installaties in Spanje behoren tot de meest moderne in Europa omdat ze vaak heel recent zijn.

Ontdek ons complete aanbod aan Spaanse witte wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

Spaanse witte wijnen

De Viura druif

Macabeo wordt doorgaans de Viura druif in Spanje genoemd een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In Rioja is de naam Viura gebruikelijk. Deze druivensoort wordt veel gebruikt in de Cava, de Spaanse champagne. In heel Noord-Spanje kom men de druif tegen en in zuidelijker gelegen delen waar men Cava mag maken. Ook in Frankrijk is de druif aangeplant, en wel in de Roussillon, de Languedoc, de Provence en de zuidelijke Rhône. De Viura of Macabeo wordt in Catalunya geassembleerd met de druiven Xarel Lo en Parellada, met een van de beste mousserende wijnen van Spanje als resultaat. Ook wordt de Viura gebruikt in de witte wijnen in Rioja en Navarra. Dit druivenras vereist een arme bodem en is zeer hitte- en droogteresistent, tamelijk productief en wordt laat geoogst. De Viura druif wordt soms verweten wat neutraal te zijn, maar een goede wijnmaker weet de juiste aroma’s en de kruidige geur er wel in te krijgen. Het best kan men deze druif jong drinken omdat ze nogal relatief gemakkelijk hun smaak en fruitig karakter verliezen.

Wijngebieden

Verreweg de meeste witte wijnen komen uit Centraal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijnen wordt gedistilleerd voor de productie van brandy: de Spaanse versie van cognac en armagnac. Witte kwaliteitswijnen komen vooral uit de meer noordelijke gebieden, zoals Galicia, waar uit de streek Ribeiro met een milde wind vanuit de Portugese bergen geurige frisse wijnen komen. In het gebied Rueda liggen de dorpen verspreid over het vlakke land en de heuvels van deze lieflijke wijnstreek. De witte wijnen uit dit gebied rekent men tot de mooiste van Spanje. Somontano met zijn prachtige naam wat wil zeggen”onder de berg” ligt in het noordoosten van Aragón. Naast de plaatselijke rassen experimenteert men hier volop met nieuwe druivenrassen. Penedès is het grote kustgebied dat ligt tussen Barcalona en Tarragona waar driekwart van alle wijnen wit is.

Witte druiven

De belangrijkste witte variëteiten zijn; Airén: dit is een druif met een dikke schil, die vroeg geoogst en modern gemaakt een wijn oplevert met een fris karakter. Alberiño: levert fruitige aromatische wijnen met iets perzik. Macabeo of Viura: levert ook fruitige, frisse wijnen met zachte zuren. Moscatel: kan gebruikt worden om er een frisse, aromatische wijnen van te maken of voor de zoete versies met veel gerijpt fruit en een hoog suiker gehalte. Palomino:deze druiven zijn groot en kunnen goed tegen hitte. Het is de belangrijkste variëteit in het Sherrygebied. Parellada: is de druif die zorgt voor delicate en elegante wijnen. Verdejo: gemaakt via koele vergisting geeft heerlijke frisse en karaktervolle wijnen. Xarel-lo: wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, vanwege zijn goede structuur.

Spaanse wijnhuizen

Na de aansluiting bij Europese Unie en modernisering van de wijnbouw zijn er uitstekende en gerenommeerde wijnhuizen in Spanje. Bodegas El Mesón is gevestigd in het hart van het beroemde Rioja Alavesa gebied, wereldwijd bekend om zijn excellente wijnen. Dit is dan ook de specialisatie van Bodegas El Mesón, productie van hoge kwaliteitswijnen. El Mesón heeft prachtige frisse en zeer fruitige witte Rioja wijnen. De filosofie gebaseerd op het ambachtelijke vakmanschap gecombineerd met moderne vinficatietechnieken heeft ze tot de favoriet van vele wijnliefhebbers gemaakt. Bodega Otto Bestué is al sinds 1640 actief in de wijnbouw in en rond het plaatsje Enate in de DO Somontano in het noordoosten van Spanje. De familie bezit 45 hectare wijngrond, verdeeld over een vijftal wijngaarden. De wijngaarden liggen aan de voet van de Pyreneeën op een hoogte van 360 tot 650 meter. De condities zijn ideaal voor het produceren van kwaliteitswijn. De Verdejo druif ontleent zijn naam aan het Spaanse woord ‘Verde’ wat ‘groen’ betekent. Decennia lang waren de wijnen van de Verdejo druif van middelmatige kwaliteit, waarschijnlijk vanwege gebrek aan ambitie van de wijnboeren uit de Rueda en gebrek aan concurrentie van andere wijngebieden. Een aantal gerenommeerde Spaanse wijnmakers heeft daar uiteindelijk verandering in gebracht. Zij trokken de Rueda in om wijnen van hoge kwaliteit te gaan produceren. Sindsdien zijn de kwaliteit en populariteit van de Verdejo`s sterk toegenomen. Bodega del Abad ligt in het midden van het middeleeuwse gedeelte van het Spaanse Bierzo. Met veel inzet en moderne technieken is Bodega del Abad er de laatste 30 jaar in geslaagd witte wijnen te produceren die van een hoog niveau zijn. Bodega Katxina is gelegen aan de kustplaats Orio waar de rivier de Oria Ibaia in de Baskische golf uitmondt. Een klein gebied met inheemse druivensoorten waar een van de mooiste en meest culinair inzetbare wijnen van Spanje wordt geproduceerd.