portugal

Witte wijn Portugal

Portugese witte wijnen

Een buitenbeentje in Europa zo zou je Portugal kunnen noemen doordat men zijn eigen druivenrassen trouw is gebleven. De druiven uit Portugal zijn authentiek, de mondiale druiven hebben hier tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen. Het is een ware schatkamer met vele tientallen rassen waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft. Toch is Portugal allesbehalve ouderwets. Ook hier heeft men z’n voordeel gedaan met technische verworvenheden. De wijnen hebben daardoor aan finesse gewonnen, terwijl hun authenticiteit onveranderd gebleven is. In de meeste gevallen gaat het trouwens om assemblages van diverse druivensoorten.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Portugese wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Portugese witte wijnen

Moderne bedrijven

Tegen het einde van het vorige millennium werd de markt overspoeld door nieuwe wijnen en nieuwe quinta’s (wijnhuizen) die alle voorstellingen overtroffen die men zich gemaakt had bij de vreedzame Anjerrevolutie van 25 april 1974 met haar ontbinding van de dictatuur en de daarmee gepaard gaande open houding tegenover de Europese statengemeenschap. Die stormachtige beweging heeft zich ook in het nieuwe millennium doorgezet en daarbij staat niet alleen de oprichting van nieuwe bedrijven centraal, zoals dat vaak het geval was in Alentejo. Vaak gaat het om eeuwenoude land- en wijngoederen, die door de huidige eigenaars worden omgebouwd tot moderne bedrijven die hun eigen wijn produceren. En wie in het verleden graaft, zal vaststellen dat veel van deze bedrijven ooit eigendom waren van een van de legendarische ontdekkers, zoals Vasco da Gama, Alvore Cabral en veel andere belangrijke personen uit de geschiedenis van Portugal. Ook het wijngoed van de beroemde markies van Pombal kan nog altijd worden bezocht en produceert nog altijd wijnen. Wijnliefhebbers kunnen dan ook, als ze dat wensen, de ontdekkers ontdekken.

Wijngebieden

In alle wijngebieden van Portugal komt men witte druivensoorten tegen. Vinho Verde: Wijnstreek in het noorden van Portugal, het grootse wijngebied van Portugal. Het zuiden van de streek is langs de rivier Douro, het noorden aan de rivier Minho. Douro: Ligt in het noord-oosten en is vooral bekend door de productie van Portwijnen. Douro is één van de oudste en mooiste wijngebieden ter wereld. Dao: Ten zuiden van de Douro ligt in de binnenlanden dit gebied in een ruige en bergachtige streek. Lisboa: Een brede strook langs de kust en ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt het wijngebied Lisboa. Door zijn heuvels, veel zon en door de invloed van de Atlantische Oceaan is de temperatuur mild en zijn de wijnen uit Lisboa hierdoor vaak elegant. Bucelas: Klein historisch wijngebied dat in de jaren ’70 bijna verdwenen was. Tegenwoordig heeft Bucelas meer dan 30 hectare aan wijngaarden. Er zijn twee gebieden: Setúbal en Palmela. Alentejo: Dit is een zuid-centraal gebied. De naam “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het is geen geen individuele, aaneengesloten wijnregio, maar de verzamelnaam voor een aantal kleinere, verspreid liggende herkomstgebieden.

Witte druiven

Siria ook wel Roupeiro genoemd is een wit druivenras van topkwaliteit .Een zeer productief druivenras met kleine druiven met spannende aroma’s van sinaasappel, citroen en grapefruit, met tonen van perzik, meloen, laurier en wilde bloemen. Arinto ook Padernã deze laatrijpe witte topdruif met unieke pikante en fijne zuurgraad zorgt voor elegante witte wijnen. De Arinto druif wordt vaak gebruikt in mousserende wijnen en in Vinho Verde. Fonte Cal komt alleen voor in Beira Interior. Het is een laat rijpende druif met middelgrote geelgroene druiven met compacte trossen. Fernão Pires wordt in de Bairrada streek ook Maria Gomes genoemd en is één van de meest geplante druivenrassen in Beira Interior en heel Portugal. De wijnen gemaakt van Fernão Pires zijn fruitige, kruidige wijnen. Malvasia Fina komt veel voor in het noorden van Portugal en kan goed tegen extreme hitte. Malvasia fina produceert verfijnde fruitige wijnen met mooie aroma’s van zoete appels, sinaasappel en gedroogd fruit. Zelfs als de wijn niet in houten vaten is gelegd proeft men een lichte rokerige smaak en een vleugje nootmuskaat. Wordt vaak gebruikt in Champagne en mousserende wijnen.

Bekende wijnen

De mooiste en beroemdste witte wijn van Portugal komen uit de Vinho Verde met zijn vochtig klimaat en dichtbegroeide wijngaarden. Met voornamelijk graniet en zuurhoudende bodems. De wijnstokken gedijen er goed en worden vaak op traditionele wijze hoog opgebonden. De witte wijnen uit dit gebied zijn licht en levendig met stuivend frisse aroma’s van groene appel, citrusvruchten en bloemen.