oostenrijk

Witte wijn Oostenrijk

Oostenrijkse witte wijnen

De Oostenrijkse wijngebieden liggen centraal tussen de noordelijke en oostelijke wijngaarden van Europa. De wijngebieden liggen in het oosten van Oostenrijk tussen 47 en 48 graden noorderbreedte van Europa, op dezelfde hoogte als wijngaarden in het Franse wijnbouwgebied  Bourgogne. Oostenrijk heeft vier wijnbouwregio`s en binnen deze regio`s bevinden zich 16 wijnbouwgebieden. De wijngebieden hebben een grote variatie aan grondsoorten en hoogteliggingen. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte van circa 200 meter boven de zeespiegel terwijl de hoogst gelegen wijndorpen op 500 meter liggen.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Oostenrijkse witte wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Oostenrijkse witte wijnen

Het klimaat

Warme zomerse dagen en lange, zachte herfstdagen zijn typerend voor de Oostenrijkse wijngebieden. De Donau en Neusiedlersee hebben een belangrijke invloed als warmtereflector en temperatuurregelaar in de wijnbouwgebieden. de jaarlijkse hoeveelheid neerslag zit tussen de 400 en 800 mm.

Wijngebieden

Wijnbouw in Oostenrijk is geconcentreerd in een viertal gebieden: Niederösterreich, Neusiedlersee, Burgenland en Steiermark. De diverse wijngebieden in Niederösterreich. Het Burgenland en de Neusiedlersee in het zuidoosten hebben een grote naam op het gebied van zoete en rode wijnen. In Steiermark vooral ‘mediterrane ‘ druivenrassen voor; het gebied heeft meer overeenkomsten met Friuli en Slovenië dan met de andere Oostenrijkse wijngebieden.

Witte druiven

Circa 77 % van 78.000 ha aan wijngaarden is aangeplant met witte druivenrassen. Oostenrijk is vooral sterk in wijnen van eigen inheemse druiven. Zo is meer dan 36% van de aanplant Grüner Veltliner, een witte veelzijdige druif die wijnen kan voortbrengen die door kenners vergeleken is met dure bourgognes. Dit is echter ook de druif die verantwoordelijk is voor de Heurige, de jonge wijn die in de wijndorpen rond Wenen gedronken wordt en ook bij toeristen een naam heeft. De Grüner Veltliner is te herkennen aan zijn peperige en fruitige karakter. Een andere witte druif die in Oostenrijk mooie wijnen levert is de Riesling, ook bekend uit de Elzas, Duitsland en Australië. Daarnaast zijn er nog de voorkomende druivenrassen Welschriesling, Weisser Burgunder (Pinot Blanc), Chardonnay en Muller Thurgau.

Bekende wijnen

De  Grüner Veltliner  is de bekendste Oostenrijkse druif, en beslaat ongeveer een derde van de aanplant. Komt vooral voor in de wijngebieden langs de Donau en levert uitstekende wijnen die zeer breed inzetbaar zijn. De Grüner Veldliner heeft bij uitstek een een kruidig bouquet, is fris levendig en bezit vaak een klein pepertje.