nieuw-zeeland

Witte wijn Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeelandse witte wijn

De ruim 22.000 ha grote wijngebieden in Nieuw-Zeeland  liggen tussen de 35 en 45 graden zuiderbreedte op zowel het noordelijke als zuidelijke eiland. De grondsoorten variëren van gletsjer, rivierslib, leem  tot grindrijke slib. De wijnstokken staan op  vlakke terreinen en licht golvende heuvels. Met een lengte van 1600 kilometer is het logisch dar er nog al wat klimaatverschillen zijn op beide eilanden. Het noorden en midden van het noordelijk eiland hebben een warm en vochtig klimaat. Meer naar het zuiden wordt het geleidelijk een zeeklimaat evenals het noorden en middengedeelte van het zuidelijk eiland. Rond Otago op het zuidelijk eiland heerst een landklimaat.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Nieuw- Zeelandse witte wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

Nieuw-Zeelanse witte wijnen

Zoete wijn?

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw wed na het aantrekken van een Duitse adviseur op grote schaal de Muller-Thurgaudruif aangeplant. het resultaat was een alternatief voor de toen veel gedronken Liebfraumlich uit Duitsland. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw zakte de markt voor halfzoete wijnen in, met als gevolg moeilijke tijden voor de wijnindustrie. Het areaal aan wijngaarden liep met vierde deel drastisch terug. Geleidelijk aan werden nieuwe druivenrassen aangeplant met als resultaat uitstekende wijnen die en goede reputatie in de wereld hebben verworven.

Wijngebieden

Marlborough is het grootste van de drie grootste wijngebieden in Nieuw-Zeeland. De andere twee zijn Hawkes Bay op het Noordereiland en Central Otago op het Zuidereiland. Samen vertegenwoordigen ze negen wijnregio`s. Op het Zuidereiland: Nelson, Marlborough, Canterbury, Otago, Wanaka en Queenstown, op het Noordereiland: Northland, Auckland, Waikato, Bay of Plenty, Hawke’s Bay, Gisborne en Wellington. Alle wijngebieden hebben aanplant van witte druiven.

Witte druiven

Als je wijnen van zo´n eind weg haalt, dan kunnen ze maar beter die moeite waard zijn, toch? Welnu, dat is dus ook zo. Nieuw-Zeelandse witte wijnen van de druif Sauvignon Blanc worden tegenwoordig als een van de beste Sauvignons ter wereld beschouwd. Witte wijn domineert kiwiland met de de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Pinot Grigio. Het wijngebied Marlborough is een groot succes met zijn Sauvignon Blancs met zijn heerlijke zuren en intense aroma`s.

Bekende wijnen

Het belangrijkste wijnbouwgebied in Nieuw-Zeeland is het op het Zuidereiland gelegen Marlborough. De speciale ligging tussen twee bergruggen in en nabij een grote hoeveelheid water (Grote Oceaan), samen met de unieke bodemgesteldheid (kiezelhoudend), zorgt voor een microklimaat dat uitermate geschikt is voor het telen van wijndruiven. Wijnen uit Marlborough vallen op door hun speciale aromatische kwaliteiten. Met name wijnen gemaakt onder de naam Stoneleigh Sauvignon Blanc doen het erg goed.