spanje

Sherry Spanje

Spaanse Sherry

Andalusië, en dan vooral de plaats Jerez, staat bekend om haar sherry. Brengt u een bezoek aan Spanje en komt u in de buurt van Andalusië, dan is het zeker de moeite waard om in Jerez te stoppen voor een glas Sherry met een tapaatje. Sherry is eigenlijk een versterkte witte wijn. In het gebied rondom Jerez wordt veel Sherry geproduceerd. In het gebied rondom Jerez de la Frontera zit er veel kalk in de grond en er waait een Middellands zee briesje over de wijngaarden, wat weer ten goede komt aan de smaak van Sherry. Om een Sherry te maken wordt gebruik gemaakt van het Solerasysteem. Dit systeem houdt in dat Sherry die al langer op vat heeft gerijpt, geleidelijk wordt vermengd met jongere Sherry. In een opstapeling van fusten zit dan ook in de onderste fusten de oudere Sherry en in de bovenste de jongste. Als er wat Sherry uit de onderste wordt getapt, wordt dit fust bijgevuld met jongere Sherry.

Ontdek ons complete aanbod aan Sherry wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. U kunt ook 1 fles Sherry of meer bestellen in combinatie met andere flessen wijn. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Spaanse Sherry

Sherrytypes

Fino, is een droge Sherry met een licht tot goudgele kleur, een fijn bouquet van amandelen en noten, en beschikt over wat frisse zuren. Manzanilla, is en Fino Sherry uit de vissersplaats Sanlúcar de Arrameda. De zeewind geeft deze wijn zijn bijzondere smaak en een klein bittertje in de afdronk. Deze Sherry is net even frisser dan de Fino. Amontillado, is eigenlijk een oude Fino , die acht tot vijftien jaar rijpt op vat. Tijdens deze rijping wordt wat extra alcohol toegevoegd, waardoor het percentage alcohol meestal uitkomt op 17,5%. In de smaak zijn ze er vol, zacht en droog tot halfdroog. Oloroso, wordt versterk met wijnalcohol tot een percentage tussen 18 en 20 %. De smaak varieert van droog tot medium. Raya Oloroso heeft de karaktereigenschappen van de Raya Oloroso en komen overeen met de Oloroso, maar hebben een iets fijner bouquet. Naast de bovengenoemde Sherrytypes komen er een aantal in de handel, waar men door het toevoegen van hulpwijnen aan bestaande types, nuances krijgt in smaak en kleur. Enkel van deze Sherry `s zijn Dulce, een Sherry met een hoog zoet gehalte, Pedro Ximénez een uitstekende dessertwijn en de Cream Sherry een blend van Oloroso en Pedro Ximénes.

Sherrygebieden

Sherry-Xérès-Jerez is het gebied in het uiterste zuiden van de provincie Cádiz, die het westelijke deel van de streek Andalusië vormt. Met lange hete zomers, waarbij de zeewinden de wijngaarden verkoelen. In de winter valt er veel regen. Aan de kust dicht bij Portugal ligt het Sherry gebied Condado de Huelva, waarvan de meeste wijngaarden liggen op lage vlaktes. Het klimaat lijkt op dat van de buurman, met hete zomers en milde, natte winters. Midden in het hart van Andalusië ten zuiden van de stad Cordoba ligt Montilla-Moriles. De vrij heuvelachtige streek is zeker één van de warmste van het land en brengt veel op Sherry gelijkende wijnen voort. In de zonnige heuvels van de Costa del Sol ligt het wijngebied Malaga. Een Malaga wijn is meestal een samenstelling van verschillende behandelingen en verhoudingen.

Sherrydruiven

De belangrijkste en de beste druivenras is de Palomino Fino met een aanplant van 95%, die verantwoordelijk is voor alle droge Sherry types. De andere twee types zijn de Pedro Ximenez en Moscatel, beide leveranciers van zoete Sherrywijnen.

Sherryhuizen

Sherry is genieten van een welverdiende opleving in populariteit dankzij de prachtige Sherry`s uit de kuststad van Sanlúcar de Barrameda en het historische, veelgeprezen Barbadillo Bodega (opgericht 1821). De legende gaat terug in de 19e eeuw waarvan de toenmalige eigenaar wedde bij het omhoog gooien van een Peseta (kop of munt), hij 1000 Pesetas ( Mil Pestas) won. Gelukkig voor sherry liefhebbers, de Sherrywijn kreeg zo wil de legende de toepasselijke naam Mil Pesetas.