spanje

Rosé Wijn Spanje

Spaanse rosé wijnen

Met grote financiële steun van Europa werden ingrijpende moderniseringen doorgevoerd in de Spaanse wijnbouw. Het karakter van de Spaanse wijnen veranderde in enkele jaren compleet. De zware, veelal overdreven lang op het vat gerijpte wijnen maakten plaats voor frisse, fruitige typen. Wijn die meer passend is in deze tijd. Honderden nieuw wijnbedrijven werden door het hele land gebouw met de modernste installaties. Dit om frisse, fruitige wijnen te maken, zeker in zeer warme wijngebieden. Inferieure druivenrassen werden gerooid en herplant met edele variëteiten. Deze omschakeling kon mede zo snel worden uitgevoerd door de wijze waarop de Spaanse wijnbouw en wijnhandel zijn gestructureerd. Veruit de meeste boeren maken zelf geen wijn, maar verkopen hun druiven aan wijnhuizen (bodega’s) of coöperaties. Deze vinifiëren de druiven, voeden de wijn op en verkopen die onder hun naam. Door hun omvang zijn deze bedrijven in staat de benodigde investeringen te dien en kunnen ze zich bovendien hoog opgeleide, vakkundige medewerkers permitteren.

Ontdek ons complete aanbod aan Spaanse rosé wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

organica rosé

Organica Rosé 2016

Spanje | La Mancha
5,75 p.st.

Spaanse rosé wijnen

Klimaat

Spanje kent zeer uiteenlopende klimaten; van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden met alle varianten er tussenin. Daardoor kan een grote diversiteit aan druivenrassen gedijen, waarvan er zo’n 70 werkelijk van belang zijn. Het zijn op enkele na allemaal inheemse rassen. Dit verklaart waarom Spanje een geweldig rijk geschakeerd aanbod van wijnen heeft, wijnen met zeer verschillende en zeer eigen karakters.

Wijngebieden

In Spanje is Navarra van oudsher een belangrijke producent van kwaliteits-rosés  maar ook Rioja en Penedés gooien de laatste tijd hoge ogen met dit wijntype. Verder worden er prima rosés geproduceerd in gebieden als Bierzo, Toro, Cigale, La Mancha. Rosé of rosado vindt in Spanje steeds meer liefhebbers. Zeker als deze droog van smaak is. Vaak zijn Spaanse rosés heel geschikt om aan tafel te schenken bij gevogelte, kalfs- varkensvlees en pasta’s.

Blauwe druiven

De belangrijkste druif om Spaanse rosé wijn van te maken is de Tempranillo. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor rosé zoals Garnacha, Cabernet Sauvignon en zelfs Petit Verdot. Spaanse rosé wijnen zijn vaak donker van kleur. Ze zijn bekend om hun vele fruit zoals framboos, aardbei en rode bessen.

Spaanse wijnhuizen

Na de aansluiting bij Europese Unie en modernisering van de wijnbouw zijn er uitstekende en gerenommeerde wijnhuizen in Spanje. Bodegas El Mesón is gevestigd in het hart van het beroemde Rioja Alavesa gebied, wereldwijd bekend om zijn excellente wijnen. Dit is dan ook de specialisatie van Bodegas El Mesón, productie van hoge kwaliteitswijnen. El Mesón heeft prachtige frisse en zeer fruitige Rioja rosé wijnen. De filosofie gebaseerd op het ambachtelijke vakmanschap gecombineerd met moderne vinificatietechnieken heeft ze tot de favoriet van vele wijnliefhebbers gemaakt.
Bodega Otto Bestué is al sinds 1640 actief in de wijnbouw in en rond het plaatsje Enate in de DO Somontano in het noordoosten van Spanje. De familie bezit 45 hectare wijngrond, verdeeld over een vijftal wijngaarden. De wijngaarden liggen aan de voet van de Pyreneeën op een hoogte van 360 tot 650 meter. De condities zijn ideaal voor het produceren van kwaliteits rosé wijn.