portugal

Rosé Wijn Portugal

Portugese rosé wijnen

Rosé is de naam voor wijnen waarvan de kleur ergens tussen wit en rood inzit. Tien jaar geleden werd er nog nauwelijks rosé gedronken in Nederland, maar zo rond 2000 kwam de doorbraak, eerst vooral bij jongeren die rosé dronken op terrassen en op het strand, maar ondertussen is 15% van alle gedronken wijn in Nederland roze. De smaak van rosé kan uiteen lopen van zeer droog en ingetogen van smaak, via fruitig en vrolijk tot zeer krachtig en kruidig en soms zoet of half zoet. Portugese Rosé wijn is vaak donkerder van kleur en kruidiger en krachtiger van smaak dan de Franse en Spaanse varianten. Regelmatig hebben ze ook een zoetje.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Portugese rosé wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

10,15p.st. 8,60p.st. p.st.

Portugese rosé wijnen

Authentiek karakter

Wijnbouw komt vanouds in heel Portugal voor, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, onder telkens wisselende natuurlijke omstandigheden. De variatie in smaken en stijlen is dan ook zeer groot en er is voor ieder wat wils. Rood, wit, rosé, mousserend, versterkt, je vindt het er allemaal. Kenmerkend voor de meeste Portugese wijnen is het gegeven, dat ze assemblages zijn. Dit wil zeggen, dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort. In iedere regio zijn dat weer verschillende en over het hele land staan er vele tientallen aangeplant. Soorten die je buiten Portugal nauwelijks vindt.

Wijngebieden

Trás-Os-Montes ligt in het noordoosten van Portugal, langs de rivier de Douro en naast de Spaanse wijnregio Castilla y León. Het is een vrij onherbergzaam gebied, met wijngaarden op steile hellingen. Een oud wijngebied ook. De Romeinen exporteerden van hieruit al wijn. Tot op de dag van vandaag wordt er met ezeltjes gewerkt om de geplukte druiven te vervoeren. Dit bergachtige en ruige gebied is het de bakermat van de Portugese rosé. Die wordt vooral geproduceerd rond de steden Chaves en Vila Real. Ook uit de andere wijngebieden van Portugal komt rosé.

Blauwe druiven

Portugese Rosé wijn is vaak donkerder van kleur en kruidiger en krachtiger van smaak dan de Franse en Spaanse varianten. Regelmatig hebben ze ook een zoetje. Rosé wordt gemaakt van alle voorkomende blauwe druiven in Portugal, net als rode wijn.

Bekende wijnen

Bacalhôa wijnen uit Portugal, opgericht in 1922, onder de naam Joan Smith & Sons, hebben een lange weg afgelegd, om zich te doen gelden als een van de meest innovatieve wijnproducenten in Portugal. De activiteit van het bedrijf begon als de productie van wijn met druiven uit Palmela regio. Tijdens de jaren ’80, kregen de Bacalhôa wijnen van Portugal een nieuwe dynamiek door een sterke focus op de meest moderne technieken van de wijnbouw.