zuid-afrika

Rode wijn Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse rode wijnen

Het seizoen in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden begint in september met het uitlopen van de stokken. Daarna moeten de wijngaarden vrij gehouden worden van ziekte, onkruid en schimmels. Bij een te harde groei worden overtollige uitlopers gesnoeid. De bloei van de wijnstokken begint meestal in november en de groei van de druiven vanaf medio december. De rijping van de druiven begint met de komst van de zomer in januari. De meeste druiven worden in februari met de hand geplukt.

Ontdek ons complete aanbod aan Zuid-Afrikaanse rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Zuid-Afrikaanse rode wijnen

“Nieuwe Boeren”

Dit is de naam van een nationaal project, waarbij startende wijnboeren hulp kunnen krijgen. Met geld van investeerders kunnen de “Nieuwe Boeren” een wijnbedrijf starten. De ‘ Wine Industry Trust ‘(WIT) vertegenwoordigd de regering en de industrie en is actief betrokken bij het verlenen van hulp aan wijnboeren, zoals het doorgeven van kennis, vaardigheden en het maken van de technologie. Daarnaast zorgt de WIT ervoor dat de arbeiders op de wijnboerderijen een beter leven krijgen door de omstandigheden zoals gezondheid, het onderwijs en de behuizing te verbeteren.

Wijngebieden

De eerste wijngaarden van de Kaap werden aangelegd in Constantia, aan de ‘achterkant’ van de Tafelberg en tegenwoordig een buitenwijk van Kaapstad. Het bekendste gebied en tevens centrum van de Kaapse wijnbouw is Stellenbosch, bijgenaamd Eikestad vanwege de vele eikenbomen in de stad. Met een grote verscheidenheid aan rode wijnen. Qua reputatie en bekendheid is Paarl een goede tweede en de eeuwige concurrent van Stellenbosch. Vergeleken met Stellenbosch is Paarl over het algemeen wat warmer. De lokale specialiteit hier is Syrah/Shiraz. Ten noorden van Kaapstad liggen de gebieden als Swartland en Tulbagh, richting noordoosten en achter de bergen in de Breede Rivier vallei, Robertson en Worcester, en naar het oosten in het koele Walker Bay, pal aan zee.

Blauwe druiven

Muskaat in de rode versie werd en wordt aan de Kaap gebruikt voor versterkte zoete wijnen. Ook deze druif kreeg een opvallende naam: Hanepoot.  De Bordeaux blauwe variëteiten Cabernet Sauvignon en Merlot komt men volop tegen. Ze leveren ofwel varietal-wijnen ofwel blends.  Zuid-Afrika’s rode specialiteit is de Pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut. In stijl varieert de wijn van fruitig tot zeer krachtig. De Pinotage staat aan de vooravond van een internationale doorbraak. De Syrah, die in Zuid-Afrika meestal Shiraz wordt genoemd daarvan vertoont de aanplant nog altijd een opgaande lijn. Pinotage vormt een verplicht onderdeel van de zogeheten Cape blends. Pinot Noir is in Zuid-Afrika slechts mondjesmaat aangeplant, aangezien er maar weinig plaatsen zijn waar het koel genoeg is voor dit ras.

Bekende wijnhuizen

In het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw ligt Stellenbosch waar Jan du Preez in 1994 Leidersburg Wines is gestart. Door de kleinschaligheid van Leiderburg kan Du Preez, geholpen door zoon Marcel veel aandacht aan zijn druiven besteden en ervoor zorgen dat zij onder optimale omstandigheden geoogst worden. Het wijnhuis Boschendal bevindt zich in het Westkaapgebied van Zuid-Afrika. Het wijnhuis Boschendal begon al aan het eind van de 17e eeuw met het produceren van wijn. Boschendal ligt aan het begin van de Franschhoek,waar de Franse “Hugenoten” zich gevestigd hadden en zij hebben dan ook in 1865 dit wijnhuis opgericht. Tegenwoordig is Boschendal in handen van de Douglas Green Bellingham (DGB) coöperatie, maar zij zetten wel de tradities van Boschendal voort door rekening te houden met het culturele erfgoed dat Boschendal met zich meedraagt.