verenigde-staten

Rode wijn Verenigde Staten

Amerikaanse rode wijnen

In tegenstelling tot streng gereguleerde wijnlanden als Frankrijk en Italië, bepalen Californische wijnbouwers grotendeels zelf welke druiven ze aanplanten. Een typisch Amerikaanse benadering die wijnbouwers de vrijheid geeft om volop te experimenteren. Bijvoorbeeld door Europese druivenrassen te kruisen met inheemse soorten. Dit levert duurzame druiven en interessante nieuwe smaken op. Zo blijft de Californische wijn toch trouw aan zijn wortels.

Ontdek ons complete aanbod aan Amerikaanse rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Megazin Zinfandel 2018

Verenigde Staten | Californië
12,45 p.st.
14,95 p.st.

Beringer Founders’ Estate Zinfandel 2017

Verenigde Staten | Napa Valley
14,95 p.st.

Bernardus Pinot Noir “Santa Lucia Highlands” 2015

Verenigde Staten | Santa Lucia Highlands
21,95p.st. 18,65p.st. p.st.

Grizzly Bear Cabernet Sauvignon 2018

Verenigde Staten | Californië
6,55 p.st.
Grizzly Bear Zinfadel

Grizzly Bear Zinfandel 2018

Verenigde Staten | Californië
6,75 p.st.
Hayes Cabernet Sauvignon

Hayes Cabernet Sauvignon 2012

Verenigde Staten | Californië
11,99 p.st.

Amerikaanse rode wijnen

Central Valley

Wanneer we spreken van Central Valley, bedoelen we eigenlijk twee wijnstreken: San Joaquin en Lodi. Deze wijngebieden zijn lastig te typeren, want samen produceren ze zeker 80 % van alle wijn uit Californië. Veelal Cabernet Sauvignon, maar de Zinfandel-wijnen uit Lodi zijn het bekendst. Central Valley beschikt over de oudste Zinfadel-stok in Californië. Veel wijngaarden verbouwen ook Merlot, Chardonnay en talloze experimentele druivenrassen. Het uitermate zonnige klimaat van Central Valley geeft de wijnen veel kleur en een stevig karakter.

Wijngebieden

De staat Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. De totale aanplant van druiven in Californië bedraagt ongeveer 320.000 hectare. Niet alle druiven zijn bedoeld om wijn van te maken. De Central Valley is het belangrijkste wijnbouwgebied. Deze vruchtbare vallei beslaat een groot deel van Midden-Californië en ligt in de beschutting van bergketens in het oosten en westen. De rivieren zorgen hier voor voldoende water. Er komen vooral bulkwijnen vandaan. De meeste kwaliteitswijnen van Californië komen van de wijngaarden in het kustgebied, ten noorden en ten zuiden van San Francisco. De invloed van de zee zorgt hier voor neerslag en verkoeling, en veel interessante microklimaten. Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten komt wat het klimaat betreft overeen met die van Bourgogne en produceert verassende wijnen. Dan heb je nog Washington State het meest noordwestelijke gebied en New York state na Californië de belangrijkste wijnproducerende staat met warme invloeden van de Atlantische Oceaan.

Blauwe druiven

De aanplant van blauwe rassen is in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, vooral van de Cabernet Sauvignon en de Merlot, daarnaast heeft men de blauwe rassen Shiraz, Pinot Noir en Mourvèdre. Californië heeft ook een ‘eigen ras’: de Zinfandel. Het is een blauw ras dat geschikt is voor allerlei wijntypen: van heel lichte, enigszins zoete rosé (‘pink wines’) tot zeer krachtige en zware rode wijnen met soms meer dan 15 procent alcohol. In Italië heet deze druif Primitivo. Ongeveer 60 procent van de aanplant in Californië bestaat uit blauwe druiven. In 1992 was dat nog 45 procent.  Ook in de andere wijngebieden komen genoemde rassen voor.

Krachtige rode wijn

Zinfandel is de nationale trots, maar Cabernet Sauvignon domineert de Californische rode wijn. Californië produceert tegenwoordig evenveel rode wijn van Cabernet Sauvignon als Frankrijk. En ook kwalitatief doet het land beslist niet onder voor zijn Franse rivaal. Sinds de jaren ’90 speelt Merlot een steeds belangrijkere rol in de Californische rode wijn. Amerikanen waarderen de toegankelijke, fruitige smaak die zware wijnen van pakweg Cabernet Sauvignon ontberen. Syrah of Shiraz? Californische wijnhuizen zijn er nog niet over uit. Dit houdt ze echter niet tegen om volop met deze druif van Franse origine te experimenteren.