spanje

Rode wijn Spanje

Spaanse rode wijnen

Spaanse rode wijn heeft zich in de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. La Rioja is een van de bekendste wijngebieden van Spanje, de Rioja is het enige wijngebied die de herkomstbenaming D.O.C. (Demominacion de Origen Calificada) mag gebruiken. Een typische Rioja wijn uit Spanje bevat circa 80% Tempranillo en wordt vaak vermengd met kleine hoeveelheden Garnacha en Carinena. Tegenwoordig worden de Spaanse rode wijnen uit de streek Rioja ook wel vermengd met circa 20% Cabernet Sauvignon en Merlot. Het grootste gedeelte van de rode wijnen uit Spanje heeft een goede dronk op het moment dat hij op de markt komt, dit in tegenstelling tot sommige andere wijnlanden.

Ontdek ons complete aanbod aan Spaanse rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

5,75 p.st.

Greentrail Tempranillo Bio 2018

Spanje | Castilla la Mancha
6,05 p.st.

Terra Linda Syrah in Luxe Doos

Spanje | Castilla la Mancha
12,85 p.st.

Terra Linda Syrah 2018

Spanje | Castilla la Mancha
7,55 p.st.

Raimat Abadia 2017

Spanje | Costers del Segre
7,59 p.st.
8,25 p.st.
13,65 p.st.
19,99 p.st.

Meer over Spaanse rode wijn

Wijnetiket uit Spanje

Op het etiket of achterkant geven de Spanjaarden vaak aan wat voor type wijn in de fles zit. Dit heeft met de rijpingsperiode op vat en fles te maken. Sin Crainza of Jóven zijn fruitige wijnen die een korte of geen fustlagering hebben ondergaan. Vino de Crianza zijn rode wijnen met een minimale lagering van twee jaar, waarvan minstens zes maanden op vat. Deze wijn mag niet voor zijn derde jaar na de oogst verkocht worden. Voor witte en rosé wijnen geldt een fustrijping van drie maanden en de wijn mag pas een jaar na de oogst in de handel worden gebracht. Reserva rode wijnen uit Spanje rijpen in totaal drie jaar, waarvan twaalf maanden minsten op fust en de rest op fles. Voor witte wijnen en de rosés geldt een fustrijping van minimaal zes maanden en ze mogen pas twee na twee jaar op de markt komen. Gran Reserva rode wijnen zijn van topkwaliteit en verblijven minimaal twee jaar op fust en drie jaar op fles. Ze mogen pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden. Witte en rosés Gran Reserva wijnen zijn zeldzaam, een houtrijping van zes maanden is verplicht en de wijnen mogen pas in hun vijfde jaar na de oogst verkocht worden

Wijngebieden

Noord en noordoost Spanje. Navarra: Met ruim 18.000 hectare een flink wijngebied, is gelegen tussen de Pyreneeën en de rivier de Erbo met als hoofdstad Pamplona. Rioja: Dit gebied ontleent zijn naam aan de Rio (rivier) de Oja, een zijrivier van de Ebro. Aan beide zijden van de oevers liggen zo`n 60.000 hectare wijngaarden. Aragón: Beslaat in het noorden een flink deel van de Spaanse Pyreneeën en reikt in het zuiden tot aan Castilla-la Macha. De provincie Aragón kent vier wijngebieden. Noordwest Spanje. Calicië: Ligt in het noordwesten van Spanje met als grenzen de Atlantische Oceaan, de golf van Biskaje en Portugal. De streek is zeer koel en de vochtigheid hoog. Hierdoor is de streek de groenste van heel Spanje. Bekende gebieden zijn Rías Baixas en Ribeiro. Castillo Y León: Deze grote streek omvat een vijfde deel van het gebied noordwest Spanje. Bekende gebieden zijn Bierzo, Rueda, en Ribera del Duero. Midden-Spanje. Madrid: De wijngaarden bij de hoofdstad Madrid liggen vooral ten zuiden van de stad, Vinos de Madrid, met een grote verscheidenheid aan wijnen van eenvoudig tot Reserva niveau. Castilla-La Macha: In het midden van Spanje strekt zich het dorre landschap uit met onafzienbare vlaktes aan wijnstokken. Het gebied kent hete zomers en ijskoude winters. De belangrijkste wijngebieden zijn La Macha en Valdepeñas. Levate: De landstreek Levante ligt aan de Oostkust van Spanje ten zuiden en ten westen van de stad Valencia. Een warm gebied met een grote productie aan wijnen het aantal wijngebieden met enig belang zijn er een zestal.

Blauwe druiven

De Tempranillo druif wordt veel gebruikt in Spaanse wijnen uit de wijngebieden Rioja, Navarra en Ribera de Duero. Het is een vroegrijpe druif die vaak vermengd wordt met andere druifen maar ook op zichzelf staand mooie wijnen voort brengt. De jonge wijnen van de Tempranillo druif zijn lichte, frisse wijnen die makkelijk drinkbaar zijn. De wijnen van de Tempranillo druif die op hout gerijpt zijn krijgen een kruidige smaak, met smaakaccenten van vanille, tabak en pruimen. De Monastrell druif, ook wel mourvedre genoemd, vindt zijn oorsprong in het Spaanse dorp Muviedro nabij Valencia. De Monastrell druif is geschikt voor extreme klimaten en rijpt vrij laat waardoor de druif ook zeer geschikt is voor zuidelijke gebieden. De Monastrell druif heeft een dikke schil, waardoor de wijnen vrij hoog in suikers en tannines zijn. De wijnen kunnen vaak goed rijpen. Smaakaccenten die terug te vinden zijn in de wijn zijn paars fruit en peper, de geuraccenten van de wijn zijn vaak kruidig en aards. De Grenache vindt zijn oorsprong in Spanje, en wordt in Spanje ook wel granacha genoemd. De Grenache druif is een van de meest verbouwde druivensoorten ter wereld. De Grenache druif kan in warmere streken een krachtig suikergehalte bereiken, zo worden er vaak fruitige wijnen met een hoog alcoholpercentage verkregen. De schil van de Grenache druif is dun en licht waardoor de druif ook geschikt is voor de productie van rose. Smaakaccenten die terug te vinden zijn in de wijnen gemaakt van de Grenache druif zijn bramen en kersen. De Mencía druif vindt men vooral Galicië in het Noordwesten van Spanje en in Bierzo, het deel van Castilla y León, dat praktisch tegen Galicië ligt aangeplakt. Tegenwoordig proberen ze het ook wel eens in La Mancha, maar in het koele Noordwesten heeft de Mencía het toch het meest naar de zin. Voor Spanje, met veel vrij zware, houtgerijpte wijnen is de Mencía een vreemde eend in de bijt. Waarschijnlijk is hij daarom tegenwoordig populair.

Spaanse wijnhuizen

Na de aansluiting bij Europese Unie en modernisering van de wijnbouw zijn er uitstekende en gerenommeerde wijnhuizen in Spanje. Bodegas El Mesón is gevestigd in het hart van het beroemde Rioja Alavesa gebied, wereldwijd bekend om zijn excellente wijnen. Dit is dan ook de specialisatie van Bodegas El Mesón, productie van hoge kwaliteitswijnen. El Mesón heeft prachtige frisse en zeer fruitige rode Rioja wijnen Bodega Otto Bestué is al sinds 1640 actief in de wijnbouw in en rond het plaatsje Enate in de DO Somontano in het noordoosten van Spanje. De familie bezit 45 hectare wijngrond, verdeeld over een vijftal wijngaarden. De wijngaarden liggen aan de voet van de Pyreneeën op een hoogte van 360 tot 650 meter. De condities zijn ideaal voor het produceren van interessante wijnen. Het Spaanse familiebedrijf Bodegas y Vinedos Monteabellon ligt in de gemeente Nava de Roa en mag de Denominación Ribera del Duero voeren. Waar voornamelijk Temparnillo en Tinta del Pais is aangepant. De familie bezit zo`n vijftig hectare wijngaard. Bodega del Abad ligt in het midden van het middeleeuwse gedeelte van het Spaanse Bierzo. Met veel inzet en moderne technieken is Bodega del Abad er de laatse 30 jaar in geslaagd rode wijnen te produceren die van een hoog niveau zijn. Bodega Katxina is gelegen aan de kustplaats Orio waar de rivier de Oria Ibaia in de Baskische golf uitmondt. Een klein gebied met inheemse druivensoorten waar een van de mooiste en meest culinair inzetbare wijnen van Spanje wordt geproduceerd.