portugal

Rode wijn Portugal

Portugese rode wijnen

Portugal lijkt een land van contrasten als het gaat om zijn tafelwijnen. Zo is er het contrast tussen nieuwe beplantingen en oude wijngaarden, of de keuze tussen het toepassen van slechts enkele autochtone druivenrassen of juist een complexe mix. Want welke blend zorgt voor de beste wijn? En welke aanpak zou de klant het meeste aanspreken. Een rode wijn uit de Douro zoals Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa zou maar liefst veertig verschillende druivensoorten tellen in de blend. In tegenstelling tot wijngaarden uit de Nieuwe Wereld of de wijngaarden in Frankrijk waar de wijn onder strenge controle wordt gemaakt, worden de diverse druivensoorten op de hele oude wijngaarden van Portugal soms nu pas geïdentificeerd.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Portugese rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Portugese rode wijnen

Quinta

Het portugese begrip quinta is vergelijkbaar met het franse château` (=wijngoed). Quinta wordt vaak gevolgd door een naam. Deze naam is vaak een (familie-)naam van een handelshuis naast hun herkomstaanduiding. Zelden wordt de exacte wijngaard benaming gegeven. Quinta is geen echte classificatie, maar het heeft toch een zekere kwaliteitsbetekenis. Dit zijn de wijngaarden waar de kwalitatief zeer sterke druiven voor de Port en wijn groeien.

Wijngebieden

Vinho Verde: Wijnstreek in het noorden van Portugal, het grootse wijngebied van Portugal. Het zuiden van de streek is langs de rivier Douro, het noorden aan de rivier Minho. Douro: Ligt in het noord-oosten en is vooral bekend door de productie van portwijnen. Douro is één van de oudste en mooiste wijngebieden ter wereld. Dao: Ten zuiden van de Douro ligt in de binnenlanden dit gebied in een ruige en bergachtige streek. Lisboa: Een brede strook langs de kust en ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt het wijngebied Lisboa. Door zijn heuvels, veel zon en door de invloed van de Atlantische Oceaan is de temperatuur mild en zijn de wijnen uit Lisboa hierdoor vaak elegant. Bucelas: Klein historisch wijngebied dat in de jaren ’70 bijna verdwenen was. Tegenwoordig heeft Bucelas meer dan 30 hectare aan wijngaarden. Er zijn twee gebieden: Setúbal en Palmela. Alentejo: Dit is een zuid-centraal gebied. De naam “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het is geen geen individuele, aaneengesloten wijnregio, maar de verzamelnaam voor een aantal kleinere, verspreid liggende herkomstgebieden. Bairrada: Dit wijngebied is gelegen tussen de bergen van de Dão en de Atlantische oceaan. Ten noorden van de historische stad Coimbra. Het woord Bairrada is afgeleid van barro, dat klei betekent. Algarve: Het meest zuidelijke deel heeft over het algemeen eenvoudige witte en rode wijnen.

Blauwe druiven

Touriga Nacional wordt ondanks zijn lage opbrengst de laatste 15 jaar het meest gebruikt in Beira Interior in verband met de onvruchtbare bodem van graniet en leisteen. Rufete ook wel bekend als Tinta Pinheira is een populaire druivensoort in het Dão en Douro gebied. Touriga Franca wordt veel geplant in Beira Interior vooral in de regio van Castelo Rodrigo en Pinhel. Dit gebied grenst aan de Dourostreek . Alfrocheiro Preto wordt door heel Portugal, vooral in nieuwe wijngaarden geplant en is een sterke vruchtbare plant met een hoge productie. Jaen wordt in Portugal al sinds XIX eeuw verbouwd in de streek van de Rio Dão, maar vindt zijn oorsprong in Spanje. Trincadeira, ook wel Tinta Amarela genoemd in de Douro en Alentejo, wordt door heel Portugal verbouwd. Tinta Roriz, Aragonez en Tempranillo allemaal benamingen voor een soort druif die zijn oorsprong vindt in het noorden van het Iberische schiereiland. Momenteel veel geplant in Beira Interior en in de Douro- en Dãostreek. Baga komt vooral voor in wijnen uit de Bairrada streek, maar ontwikkelt zich heel goed door heel Portugal.

Bekende wijnen

Het wijnhuis Herdade do Esporão in Portugal is in 1987 gebouwd door Finagra. Het is één van de meest moderne wijnhuizen van Europa. In 2011 is het dan ook gekozen tot wijnbedrijf van het jaar door Essência do Vinho, een gerenommeerd Portugees vakblad. Herdade do Esprão produceert gemiddeld zes miljoen liter wijn per jaar.