oostenrijk

Rode wijn Oostenrijk

Oostenrijkse rode wijnen

Jaarlijks bezoeken duizenden Nederlanders Oostenrijk. Niet alleen vanwege het prachtige landschap, de gastvrije bevolking en het heerlijke bourgondische eten maar óók vanwege hun fantastische wijnen. Klein maar fijn, zo staan Oostenrijkse wijnen bekend in de wijnwereld. Dit heeft vooral te maken met het kwalitatief hoogwaardige karakter van Oostenrijkse wijnen en de lage wijnproductie. Wijn uit Oostenrijk geldt nu als een van de meest interessante fenomenen in de wijnwereld: hij is op bijna elke goede wijnkaart te vinden, wordt zeer gewaardeerd door wijnkenners en geroemd door journalisten. Oostenrijk is misschien wel het “het meest opwindendste wijnland van Europa”.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Oostenrijkse rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op..

 

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Oostenrijkse rode wijnen

Districtus Austriae Controllatus (DAC )

Sinds 2002 werkt men in Oostenrijk met een extra nieuw systeem voor herkomstbenamingen die men DAC noemt. De basis voor een DAC is dat het een wijn is met regionale typiciteit, welke betrekking heeft op de druivensoort en de  invloed van ‘terroir’ (d.w.z. bodemsoort) van de betreffende gemeente. Wijnen met een herkenbare identiteit dus. Men wil hiermee bereiken dat deze wijnen overal ter wereld herkend worden als typische wijnen van deze druiven uit deze streek.Voor zowel de witte als de rode wijnen geldt dat de minerale expressie ook duidelijk naar voren moet komen. Enkele DAC`s zijn Kremstal, Weinviertel, Mittelburgenland en Traisental. Bij de wijnwet is bepaald , dat de kwaliteitswijnen die een daarvoor  vastgesteld kwaliteitspeil halen, een rond wijnzegel met controlenummer mogen voeren, het”Weingütessiegel Osterreich”. Al naar gelang de hogere kwaliteit is dit zegel in een rode, witte of gouden kleur uitgevoerd.

Wijngebieden

Neusiedlersee, Mittelburgenland, Südburgenland, dit zijn de warmste wijngebieden van Oostenrijk. Klimaat en ook bodemstructuur zijn hier het meest geschikt voor rode wijn. Afhankelijk van de specifieke bodem, zijn bepaalde druiven dominant. In het Neusiedlersee is voornamelijk zandbodem. Hier gedijt vooral Zweigelt goed. In het Mittelburgenland zijn er met name zware leem-/kleibodems, waar Blaufränkisch de dominante druivensoort is. In de Thermenregion zijn veel kalkrijke bodems waar St. Laurent en Pinot Noir de mooiste resultaten opleveren.

Blauwe druiven

Wat de rode druiven betreft wordt met ‘buitenlandse’ druiven als Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon geëxperimenteerd, maar de interessantste en beste resultaten komen weer van inheemse soorten als Zweigelt en Blaufränkisch. Daarnaast zijn er een aantal goede producenten van mengwijnen, waarin zowel inheemse als geïmporteerde druivensoorten worden verwerkt.

Bekende wijnen

De bekendste rode wijn is die van de blauwe druif Zweigelt: een kruising van St. Laurent en Blaufränkisch, ontwikkeld door Dr. Zweigelt. Staat in alle Oostenrijkse wijngebieden en beslaat ongeveer 14% van de aanplant.