nieuw-zeeland

Rode wijn Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeelandse rode wijnen

Uit de Stille Oceaan klimmen de pieken van een zuiver land. Nieuw-Zeeland, een smetteloos baken van natuurlijke schoonheid. En de Nieuw-Zeelanse wijn smaakt puur als het land zelf. Nieuw-Zeeland bruist met zuivere sensaties. Luister hoe de kauribladeren met zachte stemmen ruisen in de taal van het woud. Hoor de rivieren ritselen door de groene glooiingen van gras en madeliefjes. Wie dit eiland verlaat, draagt iets van deze eerlijkheid terug naar huis. Lang bleef Nieuw-Zeeland verborgen achter de Australische kust. Pas in de 14e eeuw zette de eerste Maori-stam voet op haar maagdelijke stranden. En drie eeuwen later zag de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman het eiland aan de horizon, als eerste Europeaan. Deze ongereptheid proef je in de Nieuw-Zeelanse wijn. Dankzij de onvervuilde lucht is het zonlicht hier nog zeldzaam helder.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Nieuw- Zeelandse rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Nieuw-Zeelanse rode wijnen

Uitdagingen

Wijnproducenten zijn gewend hun know-how en ervaring te delen, waardoor de wijnen een gemiddeld hoge kwaliteit hebben. Het is belangrijk dat deze kwaliteit gewaarborgd blijft nu de vele schapenherders en agrariërs het ‘vloeibare goud’ ook ontdekken. Ze hebben de wijnstok aangeplant in voor wijnbouw veel minder gunstig gelegen gebieden, zowel geografisch en klimatologisch gezien, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Wijngebieden

Het koele klimaat en de rotsachtige bodem van met name de wijnstreken Marlborough en Martinborough voldoen echter verrassend goed aan de hoge eisen van de blauwe druif. Daarnaast wint de blauwe druif ook flink terrein in de wijnstreken Hawke’s Bay en Auckland, waar bekende wijnhuizen zich hebben gevestigd. Ondertussen blijkt wel dat de complexe bodem van Hawke’s Bay zich  beter leent voor de merlot dan voor de cabernet Sauvignon.

Blauwe druiven

Zoals de Sauvignon Blanc op eenzame hoogte boven de witte wijnen zweeft, zwaait de Pinot Noir de scepter over de Nieuw-Zeelandse rode wijn. Een toepasselijke vergelijking, want de druivensoorten hebben veel gemeen. Toch is de Pinot Noir veel lastiger te cultiveren. Sinds kort moeten wijnhuizen uit de Bordeaux ook concurreren met kwalitatief hoogwaardige Nieuw-Zeelandse rode wijn, waarin Merlot een steeds prominentere rol opeist. De Cabernet Sauvignon  wordt nog geproduceerd voor blends.

Bekende wijnen

Het belangrijkste wijnbouwgebied in Nieuw-Zeeland is het op het Zuidereiland gelegen Marlborough. De speciale ligging tussen twee bergruggen in en nabij een grote hoeveelheid water (Grote Oceaan), samen met de unieke bodemgesteldheid (kiezelhoudend), zorgt voor een microklimaat dat uitermate geschikt is voor het telen van wijndruiven. Wijnen uit Marlborough vallen op door hun speciale aromatische kwaliteiten. Met name wijnen gemaakt onder de naam Stoneleigh Pinot Noir doen het erg goed.