chili

Rode wijn Chili

Chileense rode wijnen

In een land met zon enorme lengte zien we verschillende klimaten. In het noorden een woestijnklimaat, langzaam overgaand in een steppeklimaat in het zuiden. Overdag zijn de temperaturen hoog en s`nachts koel. Door de sterke temperatuursdaling ontstaat er een uitstekend evenwicht tussen de intensieve fotosynthese overdag en goede ontwikkeling van aroma`s tijdens de koele nachten. Ten zuiden van het wijngebied Bio Bio, 600 kilometer onder Santiago, ontstaat er een overgang van mediterraan naar een zeeklimaat met veel neerslag gedurende het gehele jaar, met uitzondering van de zomermaanden. Nog zuidelijke wordt het kouder en kouder met veel hagel, sneeuw en regen. De gemiddelde jaartemperatuur komt hier niet boven de 5 graden.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Chileense wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u graag persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Chileense rode wijnen

Carmenère een bijzondere druif

De Merlot en de Carmenère zijn in Chili lang voor dezelfde druif aangezien. Ze stonden in de wijngaarden naast en door elkaar aangeplant. De wijnboeren hebben altijd gedacht dat men met twee klonen van Merlot te maken had. In 1994 deed de Franse druivendeskundige Michel Boursiquit onderzoek in de Chileense wijngaarden en herkende als zodanig de Carmenère. Het verschil tussen deze twee variëteiten zit in de bladvorming, de grootte van de druiven, de kleur van de jonge uitlopers (Merlot wit en de Carmenère roze/rood) en de twee tot drie weken langere rijpingstijd van de Carmenère. De wijnen van de Carmenère zijn, gul, rond en smaakvol.

Wijngebieden

Rode druiven treft men in alle wijngebieden van Chili. Specifiek rode wijnen komen uit de valleien ten noorden van Santiago zoals Aconcagua met een gemiddelde jaartemperatuur van 14 graden – en San Antonia waar voor het eerst in 2000 wijnstokken werden aangeplant. In de Valle Central regio die ligt onder Santiago zijn het vooral de rode wijnen uit de Maipo Vallei met zijn 1100 hectare wijngaarden die een grote reputatie hebben opgebouwd en de Rapel vallei waar de wijngaarden op een hoogte liggen van 600 tot 1000 meter boven zeeniveau, met weinig neerslag en geïrrigeerd worden met drup-irrigatie .

Blauwe druiven

De populairste druivensoorten voor Chileense rode wijn zijn de Cabernet Sauvignon met zijn elegante en toch stevige smaak, Merlot met een soepele en volle smaak en de typisch Chileense Carmenère, Een druif die wijnen geeft met een impressie van het rijpe fruit van een Nieuwe Wereldwijn, maar zeker ook met de nodige pit.

Bekende rode wijnen

Sinds zijn oprichting in 1933 is Baron Philippe de Rothschild SA gevestigd in Bordeaux. Dit gerenommeerde wijnhuis bezit naast zijn prestigieuze wijngaarden in de Medoc eveneens velerlei percelen in Chili en Californië. Het is de ambitie van Baron Philippe de Rotschild SA om ’s werelds beste wijnen te produceren, elk in zijn eigen categorie. De wijnen van het familiebedrijf Baron Philippe de Rothschild, tot op heden geleid door Barones Philippine, zijn net zo goed een kunstwerk als een product van technische ervaring. Viña MontGras bezit meer dan 150 ha wijngaarden, MontGras is een dynamisch, jong en zeer modern bedrijf. Sinds de oprichting van dit bedrijf in 1992 heeft MontGras zich gespecialiseerd in de productie van fijne kwaliteitswijnen. Het wijnhuis hanteert vooruitstrevende technologieën en wordt bijgestaan door een groep van nationale en internationale professionals, die hen constant in staat stellen tot het ontwikkelen en innoveren van nieuwe technieken. Voor MontGras is het voortbrengen van wijn een kunst op zich.