portugal

Overig Portugal

Port uit Portugal

Er zijn diverse soorten Port. Om te beginnen is er witte en rode Port. Witte Port is gemaakt van witte druiven; rode Port van blauwe. Witte Port wordt vaak jong gedronken en heeft een iets lager alcoholgehalte dan rode. Witte Port heeft minimaal 18 procent alcohol, terwijl rode Port meestal een alcoholgehalte heeft van 20 procent. Naast zoete is er ook droge witte Port. De wijn heeft dan de kans gehad om volledig te vergisten. De wijnmaker voegt de alcohol aan het eind van de vergisting toe.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Port wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

  20,45 p.st.
   Niepoort Twany Port

   Niepoort Tawny

   Portugal | Douro
   12,95 p.st.
    20,45 p.st.
     Porto Seguro Ruby Port

     Porto Seguro Ruby

     Portugal | Douro
     10,45 p.st.
      Niepoort Rappit Dry White

      Niepoort Dry White

      Portugal | Douro
      12,95 p.st.
      14,49 p.st.
      23,95 p.st.
      31,95 p.st.
      24,95 p.st.
      20,95 p.st.
      67,95 p.st.

      Port uit Portugal

      Wijnboerderij

      Een Portugese wijnboerderij heet quinta (spreek uit: kienta). In de Dourostreek zijn er ongeveer 1800 van deze quinta’s. De grote Porthuizen bezitten ieder minstens één eigen quinta. De meeste quinta’s zijn echter privébezit, die hun wijn vaak aan de grotere bedrijven leveren. Als alle druiven in een wijn van één quinta komen, mag de naam van de quinta op het etiket staan. Bekende quinta’s zijn de Quinta de Vargellas (eigendom van Taylor), de Quinta do Vesuvio (eigendom van Symington), de Quinta do Panascal (eigendom van Graham) en de Quinta do Noval (eigendom van Axa Millésimes).

      Porttypen

      Witte port is uitsluitend gemaakt van witte druiven en is een blend van verschillende jaargangen en wijngaarden om een constante kwaliteit te verkrijgen. Ruby Port: De robijnrode Ruby Port is een blend van jonge Ports met een korte fustlagering (maximaal 2 jaar). Tawny Port: Ook dit is een basis Port, maar met een lichtere kleur en zachtere smaak dan de Ruby. Dat komt doordat deze langer op houten vaten heeft gelegen. De opslag is minimaal 3,5 jaar, maar sommige huizen houden een rijpingsperiode aan van 6 tot 7 jaar.
      Oude Tawny: Echt goede Tawny’s blijven nog veel langer op hout liggen. De kleur verandert dan van rood naar oranje-bruin. De gemiddelde leeftijd staat op het etiket: 10 years old, 20 years old, 30 years old, (over) 40 years old. Omdat ook deze wijnen altijd vermengingen van meerdere Ports zijn, geeft het getal de gemiddelde leeftijd van de Port aan. Crusted Port: Dit is portwijn die geassembleerd is uit port van meerdere jaargangen na 3 tot 4 jaar fustlagering. De wijn zet nog depot af in de fles. De korst die daardoor op de wand van de fles kan ontstaan, geeft dit type port zijn naam: crusted. Het is eigenlijk een veredelde Ruby die geen Vintage Port mag heten. Crusted port komt weinig voor.
      Vintage Port: De wijn voor de Vintage port komt van één oogstjaar uit de beste wijngaarden, en heeft de kwaliteit van een bijzonder goed wijnjaar. De Vintage ontwikkelt zich op fles dat duurt tussen de 10 en 20 jaar.Vintage Port kan lang bewaard worden. Op het etiket moet de aanduiding ‘Vintage’ en de jaargang staan. Late Bottled Vintage (LBV): Port afkomstig van een goed oogstjaar en gebotteld na tenminste vijf en ten hoogste zes jaar op fust te hebben doorgebracht. Het is een zachte, smaakvolle en gerijpte Port. Colheita: Een Twany Portwijn van één jaargang, maar hij heeft langer dan zeven jaar gerijpt. De Port moet minstens zeven jaar op hout rijpen om het zachte rijke karakter van een Twany te kunnen aannemen. Op het etiket staan het oogstjaar en datum van botteling. Quinta Port: gemaakt van druiven van hetzelfde landgoed (quinta). Vaak zijn het Ports van de beste hellingen van de Quinta.

      Portgebieden

      Bijna de helft van de druiven uit het gebied Tras-os-Montes is bestemd voor de DOP Porto. Maar det belangrijkste is wel het Douro gebied. Het Dourogebied loopt van de stad Régua tot vlak bij de Spaanse grens. De bergketen Serra do Marão houdt de vochtige oceaanlucht tegen. Binnen het gebied zijn er duidelijke klimaatverschillen. Er zijn drie subregio’s. Dat zijn Baixo Corgo, Alto Corgo en Douro Superior. Alto Corgo is het belangrijkst. De wijngaarden liggen tegen de hellingen langs de kronkelende rivier. Portdruiven In het Dourogebied staan meer dan honderd verschillende witte en blauwe druivenrassen. Sommige daarvan zijn vooral geschikt voor de productie van port, zoals Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Francesa en Touriga Nacional.

      Bekende Porthuis

      Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de enthousiaste en perfectionistische Dirk van der Niepoort, afstammeling van de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort (1842). Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte portwijnen. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit. Niepoort heeft vooral een grote reputatie op het gebied van Colheita Pport: Tawny port uit één enkele jaargang. Maar ook de ‘gewone’ Ruby en Tawny zijn van een uitstekende kwaliteit, en de vintage Ports zijn befaamd. Dirk van der Niepoort gaf zijn porthuis op onnavolgbare wijze een eigen gezicht met elegante Ports, waarbij het accent ligt op het iets zoetere type met een perfecte zuurgraad. Dit resulteert in toegankelijke en bovenal zeer smakelijke Portwijnen.