Oost-Europa

Oost-Europese wijnen

Het voormalig communistische systeem verplichtte eigenaars van wijndomeinen om hun druiven naar een coöperatie te brengen. Daar werden ze gemengd met druiven van andere wijnbouwers, waarvan vervolgens een anonieme wijn werd gemaakt. Dat werkte demotiverend. Nu kunnen wijnbouwers opnieuw hun eigen wijn maken onder hun eigen naam: een wijn waarop ze fier kunnen zijn. En dat willen ze ook tonen aan de buitenwereld. Dat begint zijn vruchten af te werpen, al bedraagt het marktaandeel van de Oost-Europese wijnen in ons land nauwelijks 1%. Maar daar kan verandering in komen. De wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn ook met niets begonnen en hebben nu 18% van de markt. Zij kennen nu een stagnatie tot lichte achteruitgang, en daarin zien de Oost-Europese wijnen een kans om marktaandeel in te pikken.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Oost-Europese wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Geen producten gevonden die aan uw zoekcriteria voldoen.

Oost-Europese wijnen

Oost-Europese wijnlanden

Hongerije

Wijngeschiedenis. Het land kent een lange wijntraditie van meer dan 2000 jaar. Tijdens de Romeinse overheersing vulden uit de heuvelachtige streek Badacsóny de kelders van de Romeinen. De witte wijnen waren in Rome zeer geliefd. Na een rustige periode vond de grootste ontwikkeling in de wijngebioeden plaats van de 12e tot de 14e eeuw. Vele wijnen vonden hun weg naar de liefhebbers in heel Europa. Aan de vooravond van 1e wereld oorlog omvatten de wijngaarden van Hongarije ruim 300.000 hectare, nu is hier nog een derde deel van over.

Wijnsterken. Het is door de overheid  onderveerdeeld in 22 wijnbouwgebieden. Geografisch gezien kunnen deze delen worden opgesplitst in: De Hongaarse hoogvalkte, Hoog-Hongerije, Zuid-Transdanubië en Noord-Transdanubié.

Klimaat. De winters kunnen zeer koud zijn met soms temperaturen van min 30 graden C. In het voorjaar valt er voldoende regen en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden C. De herfst heeft voldoende zonuren om de druiven te laten rijpen.

Druiven. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de Olasz (= Welschriesling), Furmint, Hárslevelü en Kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de Kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘Gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de Kékfrankos (= Blaufränkisch). Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals Merlot, Cabernet-Sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast. Ongeveer 65-75 procent van de wijnen is wit, de rest – naast een beetje rosé – is rood.

Bekende wijn. In heel Hongarije wordt wijn gemaakt, maar slechts één soort is echt wereldberoemd: de Tokajer, genoemd naar het dorpje Tokaj aan de voet van de gelijknamige berg. De Tokajer rijpt in een 28 gemeenten omvattende streek, gelegen in het Noordoostelijke Hongaarse grensgebied Tokaj-Hegyalja.

Bulgarije

Wijngeschiedenis. Bulgerije heeft een een rijke traditie en ervaring in de wijnproductie. In het huidige Bulgarije wordt reeds duizenden jaren wijn geproduceerd. De Thracische voorouders van de Bulgaren waren de eersten die in dit deel van de wereld wijn maakten. Sommige geschiedkundigen menen dat het land de bakermat is van de landbouw,

Wijnstreken. Net als vele ander landen van de Balkan zijn de grenzen in de loop der eeuwen veranderd. Tegenwoordig vormt de  de Donau de noordgrens, de Zwarte zee de oostgrens en wordt Bulgerije in het zuiden begrensd door Macedonië en Griekenland. Bulgarije is verdeeld in vijf wijnstreken: het noorden, het zuiden, de Balkan Valleien, het oosten en zuidwesten.

Klimaat. Bulgarije is een land met een gematigd landklimaat. Dit wil zeggen dat het land warme en lange zomers kent en koude winters. Het Balkangebergte zorgt ervoor dat er een tweedeling ontstaat in het land qua klimaat, waardoor er in het zuiden een meer mediterraan en zachter klimaat heerst.

Druiven. Bij de witte rassen is de Rkatsiteli het belangrijkst. Ook staan er verschillende soorten Muscatdruiven aangeplant. Daarnaast komen rassen als Chardonnay, Ugni blanc, Sauvignon, Riesling en Aligoté veel voor. Iets meer dan de helft van de druivenrassen is blauw. Van deze blauwe druiven is 60 procent Cabernet Sauvignon en Merlot.Inheemse Bulgaarse blauwe rassen zijn Pamid, Gamza, Melnik en Mavrud. Ook maakt men met meerder druiven prachtige blends.

Roemenië

Op dit moment hebben we in ons assortiment geen wijnen uit Roemenië.

Wijngeschiedenis. Archeologische studies tonen aan dat er al 6.000 jaar geleden. De legende zegt dat Dionysos, de god van de wijn, werd geboren in Thracië, op wat tegenwoordig het grondgebied van Roemenië is. Roemenië of Dacia zoals door de Romeinen genoemd, had al een gevestigde wijncultuur. Op de munten die uitgegeven zijn door de Romeinen nadat ze Dacia (AD 106) hebben overwonnen staat een vrouw met twee kinderen die druiven krijgen. De druiven zijn het symbool van de belangrijkste rijkdom uit de regio.

Wijnstreken. Het Roemeense land wordt in tweeën verdeeld door de Karpaten, die met zijn bergtoppen tot 2.400 meter bijna de helft van het land beslaat.De wijngaarden liggen over het algemeen op glooiende hellingen en hebben veelal een kalkrijke bodem. De vier grote streken waar de wijnbouw plats vindt zijn,ten westen van de Karpaten, het oosten van de Karpaten, zuiden van de Karpaten en het zuidoosten, nabij de Zwarte Zee.

Klimaat. Roemenië heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters; in het binnenland heerst een landklimaat met warme zomers en koude winters. Neerslag valt er het hele jaar met de meeste regen in mei en juni. De aanwezige bergketens zorgen voor een duidelijke scheiding in weertype en kan zorgen voor grote onderlinge verschillen  in temperatuur en weerbeeld binnen het land.

Druiven. De Roemeense wijngaarden liggen verspreid over het land. Witte wijnen komen vooral uit het Noorden, rode uit het Zuiden. Dankzij nauwe betrekkingen met Frankrijk zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot op grote schaal aangeplant. Ook de witte Welschriesling (in Roemenië: Italian Riesling), Aligoté en Pinot Gris komen veel voor. Het meest interessant voor de avontuurlijke wijndrinker zijn wijnen van inheemse Roemeense druiven met exotische namen als Fetească Regală, Fetească Albă, Şarbă, Graša de Cotnari, Babeašca Neagra, Negru de Drăgăşani en Fetească Neagră. In het noorden vind je Hongaarse druiven, zoals de Kadarka en de Furmint. Geen toeval want dit deel van het land hoorde tot de Eerste Wereldoorlog bij Hongarije.

Macedonië

Geschiedenis.  De meest zuidelijke voormalige Joegoslavische deelstaat Macedonië is een enorm oud wijnland. Uit opgravingen is gebleken dat er al een paar duizend jaar voor onze jaartelling begon op grote schaal druiven verbouwd werden om uiteindelijk wijn van te maken. Macedonië kent een zeer rijke wijnhistorie die tot op heden lang verborgen is gebleven voor vele West Europeanen.De wijnen uit Macedonië worden ook wel de ‘Vergeten wijnen” genoemd. Dat komt doordat na het einde van de tweede wereldoorlog er geen wijn meer werd geëxporteerd. De socialistische machthebbers nationaliseerde de wijnbouw. Bij de eeuwenoude familiebedrijven werden alle wijnvaten en apparatuur om wijn te maken weggehaald en werden grote wijnbedrijven opgericht die het werk overnamen. Toch bleven er zo’n 30.000 familiebedrijven bestaan die hun druiven leverden aan deze grote wijnbedrijven.

Wijnstreken. Macedonië is verdeeld in drie grote wijnregio’s die zijn weer onderverdeeld in 16 districten. Maar alles draait om de regio Povardarie die vanuit Skopje langs de Vardar rivier als een verticale baan over het land ligt. De wijngaarden liggen tot op 600 meter hoogte. In deze centrale wijnregio wordt ongeveer 85% van de Macedonische wijn gemaakt. De wijngaarden liggen in de brede, glooiende vallei langs de Vardar rivier. De twee andere wijnstreken Pelagonija-Polog is het westelijke deel van Macedonië. Pčina-Osogovo ligt in het oosten. Beide regio’s liggen hoger dan de vallei van Povardarie, op zo’n 400 tot 900 meter. Heerlijk voor een fijne vakantie, maar minder interessant als je op zoek bent naar goede wijnen

Klimaat. Macedonië heeft een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden. Over het algemeen telt Macedonië warme zomerdagen, maar gelukkig voor de finesse van de wijnen ook koele nachten. De rivier de Wardar zorgt ervoor dat de temperatuur in de nacht afkoelt, waardoor er ideale omstandigheden voor de wijnbouw ontstaan. Daarnaast kent Macedonië een lange herfst. Hierdoor rijpen de druiven mooi.

Druiven. De inheemse druivensoorten met ieder hun eigen karakter en smaak, maken van Macedonië een uniek wijnland. Een voorbeeld hiervan is de Vranec druif of zoals de inwoners van voormalig Joegoslavië het noemen: ‘Blauw bloed”. De Vranec is een geweldige druif die zorgt voor een rijke, stevige wijn met heel veel verschillende smaakelementen. Uiteraard worden ook de bij ons bekende druiven verbouwd zoals de Cabernet Sauvignon en Merlot.Voor de witte druif is er de Smedervka, een oeroud en van oorsprong Bulgaars druivenras dat vriendelijke, toegankelijke witte wijnen geeft. Hij is in de loop der tijd uitgewaaierd over de Balkan.

Slovenië

Geschiedenis. In de vanaf 1991 onafhankelijke staat Slovenië is de wijn al sinds de Romeinse tijd een belangrijk onderdeel van het leven geweest. Romeinse schrijvers hemelden de wijnen uit de Devinstreek in de eerste eeuw na Christus op. Aan de eind van de 19e eeuw behoorde Slovenië bij het Hongaarse Rijk en had een areaal van ruim 50.000 hectare. Nu zijn hier nog ongeveer 25.000 hectare van over. Deze kunnen slechts de helft van de dorst van de twee miljoen inwoners lessen, de andere helft van de wijn voor iedere dag moet worden geïmporteerd.

Wijnstreken. Slovenië bestaat uit drie afgebakende gebieden. Het gebied Primorje betekent ‘bij de zee’. Het gebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio’s. Posavje, deze Sloveense wijnregio ligt in het Zuidoosten van Slovenië en kent vier districten. Franse invloeden zijn hier merkbaar in de wijn. Het Oostelijke Podravje, tegen de grens met Oostenrijk en Hongarije, is een zeer oud wijngebied. Tijdens de Romeinse tijd was de regio al zeer populair. Tegenwoordig is het de grootste Sloveense wijnregio met zes districten.

Klimaat. Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Een smalle strook aan de kust heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en relatief milde winters. Mild is het ‘s winters zeker niet als de gevreesde sterke noordoostenwind, de “burja” waait. In de rest van het land heerst een continentaal klimaat met milde tot hete zomers en, met name in de bergen, koude winters.

Druiven. Er worden in Slovenië verscheidene internationale druivenrassen verbouwd, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of een combinatie en Merlot. Maar ook inheemse Midden-Europese druivenrassen komen veel voor. Het bekendst zijn de Furmint, Malvazija, Refošk en Ribolla (in Slovenië: Rebula), die je ook over de Italiaanse grens, in Friuli vindt.

Tjechië en Slowakije

Van de twee landen die voorheen één waren, is Slowakije met ongeveer twee derde van het oppervlakte aan wijngaarden verreweg het grootst. Doordat de wijnstreken geconcentreerd zijn langs de grenzen met Oostenrijk en Hongarije zijn beide landen in staat goede wijnen te maken.

Geschiedenis. De wijnbouw is door de Romeinen al in de vierde eeuw in het huidige Tsjechië geïntroduceerd. In de Middeleeuwen waren de Boheemse wijnen, uit de buurt van Praag, zelfs vrij beroemd in Europa. Er is de nodige gelijkenis met Oostenrijk. Historisch gezien niet zo vreemd, want beide maakten eeuwenlang deel uit van het zelfde keizerrijk. Bovendien wordt de Tsjechische wijn vooral in het zuidelijke Moravië gemaakt, tegen de grens met het Oostenrijkse wijndistrict Weinviertel.

Wijngebieden. Een Tsjechische wijn komt doorgaans uit de regio Bohemen of uit Moravië. Het Noordelijke Bohemen in de omgeving van Praag speelt duidelijk de tweede viool. In het Zuidelijke Moravië, tegen de grens met Oostenrijk, staat maar liefst 96% van de Tsjechische wijnstokken aangeplant. De Slowaakse wijngebieden zijn gegroepeerd rond de stad Bratislava, om zich van daaruit te verspreiden in oostelijke richting langs de grens met Hongarije.

Klimaat. Moravië kent een gematigd Europees landklimaat: de zomers zijn warm en de winters koud. De lager gelegen gebieden kennen ook invloeden van het zeeklimaat. In de warmste maanden kunnen de dagtemperaturen oplopen tot 30°C en meer.
In de wintermaanden dalen de temperaturen gemakkelijk tot onder het vriespunt. De droogste gebieden van Tsjechië zijn Midden-Bohemen en Zuid-Moravië. In Moravië is het gemiddeld warmer dan in Bohemen. Door de relatieve droogte en warmte in vergelijking met andere aangrenzende regio’s, kunnen we spreken van een specifiek microklimaat in Moravië. Slowakije ligt aan de grens van twee macro-klimatologische gebieden: het Atlantische klimaatgebied (vochtig klimaat) en het Continentale klimaatgebied (droog, met sterkte temperatuurswisselingen). Globaal kan men zeggen dat in het westen van Slowakije een gematigde zeeklimaat heerst dat geleidelijk naar het oosten toe overgaat in een landklimaat.

Druiven. Driekwart van de Tsjechische wijnen is wit. De populaire witte druiven vind je ook in de nabij gelegen Oostenrijkse wijngaarden: Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc) en Tramin Červiný (Roter Traminer). Prachtige wijnen worden gemaakt van de inheemse druivensoort Palava. Slowakije maakt vooral witte wijn van met name de Welschriesling, Grüner Veltliner en Müller-Thurgau. De communistische tijd heeft ook hier zijn sporen achtergelaten; de Slowaakse wijnen hebben nog een relatief lage kwaliteit. De situatie kan verbeteren met de opzet van een overheidsorgaan dat de wijngaarden en wijnen gaat controleren: het UKSUP.