De Garganega is een zeer productieve en krachtig groeiende druif, die fors moet worden teruggesnoeid om kwaliteit en concentratie in de hand te houden. Door sommigen wordt deze druif misprijzend de ‘klimop’ onder de druivensoorten genoemd. Het is tevens een laat rijpende druif die in Europa wordt geoogst in de periode tussen de derde week van september en half oktober. Indien de
in toom wordt gehouden – zoals in het Soave classico gebied – dan geeft hij mooie frisse wijnen met een stevige zuurgraad en aroma’s van bloesem, limoen
en amandel. Wijnen van de Garganega kunnen tevens een prikkelende kruidigheid hebben en de mineralen van hun terroir doorgeven. De Garganega wordt regelmatig geblend met andere druiven zoals de Pinot Blanc, Chardonnay en
Trebbiano waardoor frisse, complexe witte wijnen ontstaan. Sommige wijnboeren maken ook zoete (dessert)wijnen van de Garganega, door de druiven in te laten drogen alvorens er wijn van te maken.
Regio`s van Garganega.
De Garganega (Gar-gà-ne-ga) is de 5de meest aangeplante witte druif van Italië en we vinden hem terug in het Noordoosten van Italië. Zijn historische thuishavens zijn de provincies Verona en Vicenza. De Garganega druif gedijt goed in gematigd warme klimaten zoals in
Veneto. In Italië is de Garganega ook te vinden in het wat oostelijker respectievelijk zuidelijker gelegen gebied Friuli en Umbrië. Buiten Italië wordt de Garganega slechts op significante schaal aangeplant in Australië.
Geschiedenis van Garganega
Zijn historische thuishavens zijn de provincies Verona en Vicenza. We vinden de eerste sporen van deze druif terug in de 14de eeuwse literatuur, toen in het ‘Ruralium Commodurum’ gerefereerd werd naar ‘Garganica’. De druif zou nog eerder bestaan hebben onder de verzamelnaam ‘Retica’ waaronder ook andere druivensoorten (zelfs blauwe) vielen. De druif heeft zijn oorsprong in de Noord-Italiaanse Veneto streek en is daar voor het eerst in de 13
e eeuw ontdekt. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de Garganega druif gelijk is aan de Greciano Dorate (die op Sicilië wordt aangeplant) en de
Malvasia de Manresa (die in Catalunya/Spanje bekend is). Onduidelijk is echter nog steeds wie nu de ouder(s) van wie is.
Wijnstreek Soave
De 6000 hectare wijngaarden, die de witte Soavewijnen voortbrengen, liggen tussen
Soave en Monteforto, 25 km ten oosten van Verona. De wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Garganega en
Trebbiano. De gewone Soave met en opbrengst van 98 hl per ha is een lichte droge, frisse wijn met een amandel bittertje. Verder bestaan er Classicowijnen, die uit de oorspronkelijk noordelijke wijnregio van de Soave komen. De
DOCG Soave Superiore heeft een alchoholpercentage van tenminste 12 % en wordt gekenmerkt door een ronde en intense smaak, met een bittertje in de afdronk.