Grauer Burgunder

Grauer Burgunder of voor Italië Pinot Grigio , onder zijn Franse naam Pinot Gris is het lichtgekleurde broertje van de Pinot Noir. De kleur van de druiven houdt het midden tussen blauwachtig grijs en bruin-roze. Niet alleen de kleur van de druif, ook die van de wijn is vaak opvallend intens. Aan tafel blijft de wijn altijd fier overeind.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van  Grauer Burgunder, Pinot Grigio,en Pinot Gris druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, voordelig bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen.  Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Grauer Burgunder : Smaak

Grauer Burgunder (Grauburgunder) wordt zowel op staal, in grote houten vaten, als op barrique opgevoed. Soms wordt malolactische (melkzuur) gisting toegepast om zuren iets te verminderen. Grauer Burgunder is in de regel droog, met medium body en met frisse zuren. Ruländer wordt daarentegen vol en met nadrukkelijk zoet aangeboden. Al naar gelang de vinificatie en de kwaliteit is de kleur bleek- of goudgeel, dan wel barnsteenkleurig. Typerende aroma’s zijn die van groene noten, amandelen, boter en fruit als peer, zuidvruchten, rozijnen, ananas en citrusvruchten. Daarnaast kunnen ook plantaardige tonen optreden van groene bonen of paprika. In de zuidelijke regio van Europa zijn deze wijnen meestal minder fris van aard maar zijn de aroma’s sterker.

Regio`s van Grauer Burgunder

Grauer Burgunder is behalve in Centraal Europa ook elders in de wereld te vinden. De Duitse Grauer Burgunder heeft de afgelopen decennia steeds meer aan betekenis gewonnen. Momenteel is bijna 4400 hectare – 4% van de Duitse aanplant – ermee bedekt. Vroeger werd Grauer Burgunder meestal als Ruländer aangeduid. Dat was meestal een volle, zoete wijn, terwijl Grauburgunder juist overwegend droog gevinifieerd wordt. Vooral in Baden is hij geliefd. Hij beslaat daar ruim 10 % van de aanplant, te weten zo’n 1650 hectare. De Pfalz en Rheinhessen komen elk op 1000 hectare, de Nahe op 200. In negen van de dertien Duitse wijngebieden behoort de Grauer Burgunder tot de Classicdruiven. Ook komt de Grauer Burgunder steeds meer voor in Oostenrijk.

Geschiedenis Grauer Burgunder

Grauer Burgunder (Pinot Gris / Grigio) kwam vanuit de Bourgogne terecht in Zwitserland en Hongarije, en van daaruit vermoedelijk in de 14e eeuw ook in Duitsland. De Duitse Grauburgunder wordt ook wel vaak Ruländer genoemd, vanwege de koopman Johann Ruland, die in 1711 in een tuin in het stadje Speyer (Pfalz) een hem onbekende Burgunderdruif vond en die vermeerderde. De hoge kwaliteit van de Grauer Burgunder (Grauburgunder) wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. Afhankelijk van de regio gaven ze er verschillende namen aan. Overgebleven zijn Ruländer, de naam waaronder hij als ras geklasseerd is, terwijl Grauer Burgunder en Grauburgunder voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen zijn. Vooral de Duitse Grauer Burgunder staat bekend om zijn kwaliteit, frisheid en aromatische / bloemige geur.

Aan tafel

Een jonge, lichte droge tot halfdroge Grauer Burgunder is goed geschikt als zomerwijn. Droge Kabinett en Spätlesen gaan mooi samen met zeebanket, smaakrijke zeevis, pasta, lam, vederwild en jong haarwild. Barriquewijnen vragen om intens smakend lam, vederwild of ree. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen passen bijzonder goed bij vette schimmelkazen en desserts met honig, amandelen of marsepein.

 

 

 

 

 

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.