Cheesecake met citroenkwark en sinaasappel-dragonsorbet

Cheesecake met citroenkwark en sinaasappel-dragonsorbet

Omdat Wijnbroeders weer een aantal nieuwe dessertwijnen aan het assortiment heeft toegevoegd is een dessertgerecht passend. Van de kookclub ” Terrines des Hommes” van het kookatelier van Joop Zwiep is gekozen voor een dessert Cheesecake; een aanrader voor de lekkerbekken onder ons. Natuurlijk geeft Wijnbroeders u een aanbeveling voor een aantal bijpassende dessertwijnen.

Dessertwijn

Zoete en versterkte wijnen worden vaak dessertwijnen genoemd. Dessertwijn is in Nederland nogal ondergewaardeerd, terwijl deze perfect is als afsluiting van een etentje. Wijnen die traditioneel gezien bij een dessert worden geserveerd hebben een hoger alcoholpercentage en zijn zoeter door de manier van produceren. Het totale alcoholgehalte ligt meestal rond de 15-20%. Dessertwijn hoort in een klein glaasje geserveerd te worden. Bij een zoet dessert mag de wijn nog zoeter zijn dan het toetje zelf.

Het kiezen van een dessertwijn

Een Port, Sherry of andere versterkte wijn doet het ook goed bij een zoet nagerecht. Als er wordt gekozen voor kaas als dessert is er een ruime keuzemogelijkheid. Een fruitige rode wijn verdringt aromatische harde kazen en tanninerijke wijn overheerst romige kazen. Een witte wijn werkt ook prima, kies voor een droge witte wijn bij geitenkaas en een zoetere witte wijn bij blauwe kaas. Fruit bevat veel zuren; als daar wijn bij wordt gedronken kan dit een metaalachtige smaak geven. Een mousserende zoete wijn sluit wel perfect aan bij vers fruit als nagerecht. Chocolade is erg aromatisch en daarom is een goede balans met dessertwijn niet gemakkelijk. Bij melkchocolade is de Muscat een mooie aanvulling. Meer bittere chocolade gaat goed met een Amarone, een relatief droge wijn. Verder is een mooie Port ook een perfecte keuze. Hiernaast ziet u een 4-tal dessertwijnen die uitstekend passen bij dit Cheesecake dessert.

Voor 10 personen

Ingrediënten voor de cheesecake:

1 pak Bastogne koeken

150 gram boter, gesmolten

600 gram roomkaas

175 gram basterdsuiker

1 vanillestokje

200 gram witte couverture, gesmolten

1 dl melk

3 blaadjes gelatine

2 dl room, opgeslagen

Bereidingswijze:

Draai de Bastogne koeken in de keukenmachine tot broodkruim consistentie. Roer hier de gesmolten boter door. Het mengsel moet niet te droog zijn. Druk dit mengsel op de bodem van een taartvorm en zet deze in de koelkast. Klop de roomkaas met de basterdsuiker en het merg van het vanillestokje luchtig in de keukenmachine. Smelt de witte couverture. Breng de melk aan de kook en en los hier de gelatine in op. Roer de melk door de gesmolten couverture. Meng het nu met de roomkaas en de opgeslagen room. Schep de vulling op de bodem van de koekjes en last het in de koelkast opstijven.

Voor de sorbet:

8 dl sinaasappelsap

1 steranijs

¼ vanillestokje

200 gram suiker

100 gram geleisuiker

2 el dragon, fijn gesneden

Bereidingswijze:

Voor de sorbet de sinaasappels persen en de helft in een pan doen samen met de steranijs, het vanillestokje en de suikers. Laat dit zo’n 15 minuten op laag vuur trekken. Van het vuur halen en de andere helft van het sinaasappelsap met de dragon erbij doen. Opdraaien in de ijsmachine.

Voor de citroenkwark:

3 citroenen

300 gram suiker

190 gram boter

3 eieren

Bereidingswijze:

Rasp de citroenen en pers het sap er uit. Doe de rasp, suiker en boter in een pan en roer dit tot een gladde massa op laag vuur. Voeg nu het sap toe, voeg ook de eieren toe en blijf roeren tot de citroenkwark de dikte van yoghurt heeft. Haal de pan van het vuur en zeef het gelijk door een bolzeef. Dek de citroenkwark af met plasticfolie. Laat het rustig afkoelen.

Presentatie:

Verdeel de cheesecake over de borden en leg de citroenkwark hiernaast. Leg een bolletje sorbet er naast. Garneer eventueel met munt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.