Perziken uit de oven

Momenteel worden vrijwel alle perziken in alle subtropische landen van de wereld verbouwd. Belangrijkste productielanden zijn Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Israël, Verenigde Staten van Noord Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Vaak worden pruimenbomen als onderstam voor de perzik gebruikt. De boom houdt van een goed doorlatende grond. Een regelmatige vochtvoorziening is nodig voor de vorming van voldoende vruchten van goede kwaliteit. Voor de ontwikkeling van de vruchten is veel water nodig. Tijdens de rijping kan een overmaat aan water echter scheuring van de vruchten tot gevolg hebben. Een perzikboom onttrekt veel voedingstoffen aan de grond. Een goede bemesting is noodzakelijk. Een perzikboom moet worden gesnoeid om de gevormde takken tot volle ontwikkeling te laten komen. Snoeien heeft ook tot doel het aantal vruchten te dunnen, zodat de overgebleven vruchten van betere kwaliteit zijn.

Perziken uit de oven is een Italiaans dessert. De perzik is één van de favoriete vruchten in Italië en de beste perziken worden in de provincies Le Marche, Emilia-Romagna en Campina verbouwd. U kunt voor dit recept ook prima abrikozen gebruiken. Reken dan 3 abrikozen per persoon.

Ingredienten voor 4 personen.

  • 4 rijpe perziken
  • 45 gram amaretti – koekjes
  • 1 el zoete marsala of ameretto
  • 20 gemalen amandelen
  • 1 eidooier
  • 1 el suiker
  • 25 gram ongezouten boter
  • poedersuiker

Werkzaamheden

Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de perziken en verwijder de pit. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een deegroller en vermeng ze met ze met de marsala, amandelen, eidooier en suiker.

Vul de perziken  met een gelijkmatig aangebracht laagje van het koekjesmengsel. Doe op alle perziken een klontje boter en leg ze in een ondiepe ovenschaal. Bak ze 20-30 minuten tot ze door en door zacht zijn. Bestrooi ze met wat poedersuiker voor u ze serveert.

Weke wijn bij dit dessert

Bijna alle zoete dessertwijnen kunnen met vruchten worden gecombineerd, mits die vruchten geen al te agressieve zuren bevatten. Voor de perziken uit de oven doen wij hierbij een suggestie om deze te combineren met de volgende dessertwijnen:  Moscato d`Asti San Maurizio Vallebelbo DOCG, San Pedro Late Harvest, La Forge Estate Engima en de Kressmann Grande réserve AC Sauternes.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.