Wijn en pasta: hoe te combineren

wijn en pasta

Om u op te verheugen: een heerlijke pasta maken. De variatie wijn met pasta is bijna oneindig. Jaren kunt u met de vele Italiaanse kookboeken vooruit om elke week een ander pastagerecht te maken. Onze voorkeur gaat wel uit naar mooie Italiaanse wijnen als begeleiders.

Bij het combineren van wijn met pasta is onze tip: kijk niet naar de pasta, maar naar de saus. Bijvoorbeeld een Bolognese -, Napolitaanse -, vis – of tomaten saus……. bij elk van deze pastasauzen hoort weer een andere wijn.

Pasta met tomatensaus

Tomaten hebben een hoge zuurgraad. Voor het evenwicht wordt soms een beetje suiker toegevoegd; toch kunt u de zuren blijven proeven. Een stelregel is; hoe rijker de saus (vlees, room) hoe sterker de wijn kan zijn. Een pasta met tomatensaus combineert het beste met een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Het gerecht en de wijn zijn dan complementair aan elkaar.

Ons wijnadvies: voor de rode wijn een Sollione Primitivo del Salento of een Ripa della Mandorle, voor de witte een Verdicchio dei Castello di Jesi of een Cesari Pinot Grigio.

Pasta met kaassaus

Kaas is vol, (licht) pikant en vettig van smaak. Om een goed evenwicht te krijgen tussen de wijn en spijs is het beste te kiezen voor een volle witte wijn of een witte wijn met een licht zoetje, voor rood kiezen we voor een soepele rode wijn. Kaas en wijn met veel tannines gaan niet goed samen. Voor de kaassaus adviseren wij de echte Italiaanse Parmakaas (Parmigiano Reggiano) te gebruiken.

Ons wijnadvies: voor de rode wijn een Montepulciano d`Abruzzo Farina of een Devenis Primitivo, voor de witte een Astica Chardonnay of een Peter Zemmer Gewürztraminer.

Pasta met een saus van zeevruchten of vis

Bij een pastasaus met zeevruchten zoals mosselen, inktvis en garnalen of vissoorten zal de eerste keus een witte wijn zijn wat ook vaak de beste keus is: alleen al om het feit dat in rode wijn tannine voorkomt en vis zeer eiwitrijk is. Tannine en eiwit gaan niet goed samen, de tannine zal op een vervelende wijze versterkt worden door het eiwit. Alleen de opvatting dat een rode wijn niet met vis samen kan gaan is een misvatting. De wijnen van tegenwoordig worden heel anders gemaakt dan vroeger. Veel rode wijnen zijn niet zo tanninerijk meer als vroeger, ze zijn veel soepeler. Hierdoor zijn rode wijnen een betere partner geworden voor bepaalde vissoorten.

Ons wijnadvies: voor de witte wijn een Klein Avontuur wit, Verdicchio dei Castello di Jesi of een Château Saint Roche Grenache Blanc & Marsanne , voor de rode wijn komen we al gauw bij een wijn van de druif Pinot Noir of een wijn uit het Rhône gebied in Frankrijk. De rode wijn ietsje koel serveren: 16 graden is precies goed.

Pasta met pestosaus

Omdat de pesto een frisse smaak heeft kunt u het beste combineren met een frisse witte wijn. Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio,  Vermintino en Grüner Veltliner zijn uitermate geschikt. Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. U kunt het ook zelf maken met de keukenmachine of een goeie vijzel.

Ons wijnadvies: een witte wijn van  Peter Zemmer Pinot Grigio , Verdicchio dei Castello di Jesi of een Paul Mas Des Mas Chardonnay & Viognier

Pasta met groentesaus

Met een groentesaus kunt u vele combinaties maken van diverse groentesoorten en vaak is crème fraîche daarin een mooie toevoeging voor een mooi geheel. Nu kennen de Italianen vele groentesauzen, maar een combinatie van courgette, tomaat, knoflook, ui, basilicum, pijnboompitjes en wat peper is een ware groentesaus op zijn Italiaans. Natuurlijk mag de Parmezaanse kaas niet ontbreken. Bij een pasta met groentesaus kom je al gauw uit bij een lichte witte wijn.

Ons wijnadvies: een witte wijn van Cesari Essere SoaveMG Sauvignon Blanc of een Fleur de d`Artagnan Blanc

 

 

Een reactie schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *